View Single Post
Stary 18-08-2014, 22:38   #192
Rax2013
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.5 T + LPG KME
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Gdzie zamontować butlę na LPG ?

Nie czuje się za fachowca w tym temacie gdyż sam mam 2,5 T od stycznia i przymierzam się do instalacji gazu ale mogę trochę opisać se swojej perspektyty. Polecam forum przeszukać i poczytać bo chłopaki w miarę temat opisują wraz z odnośnikami do stron zagranicznych forów ze zdjęciami instalacji butli.

Tłumiki bez przeróbki mają 55 cm odległości między sobą (to jest benzyna więc są duże puszki i to dwie) więc albo zbiornik o średnicy 52 cm (trudno dostępny ale dostępny) albo pozostaje przeróbka podłogi do wersji 7 osobowej albo w wersji 5 osobowej butla do bagażnika. Do tego przeróbka tłumików. Ja sam nie chcę strumieniowych jak tu na forum każdy zakłada bo ten "wspaniały dźwięk" buczenia przy wyjeździe na wakacje na południe europy może zabić. Dlatego byłem u gościa od tłumików i za ok 800 zł przeróbka układu z dwoma trochę mniejszymi tłumikami tylko że gwarancja na końcówki tłumików ok 3-4 lata bo oryginały są z prawdziwej blachy a po przeróbce z gorszej jakościowo. Nie ma alternatywy gdyż nikt nie zrobi z kwasówki tłumika z grodziami jak w oryginale tylko przelotowy.
Po tych manewrach upchasz pod podłogą butle na ok 56-58 cm średnicy o wysokości 18,20 lub 22 cm. Wybór należy do ciebie. Czy chcesz aby wystawała bardziej lub mniej. Ja wybieram tę drugą opcję.

Co do instalacji to osobiście wybrałem ELPIGAZ gdyż mam ich na miejscu robią dużo aut i paru kumpli robiło u nich instalację. Nie mam tam rabatów więc nikogo nie reklamuje bo uważam że dobry gaziarz to ten którego wszyscy polecają a nie ten który jest najtańszy. Auto ma 220 KM więc i instalacja będzie trochę kosztować. Oczywiście zebrane wskazówki na forum również przekaże instalatorowi w momencie oddawania auta i posłucham jego opinii.

Jeżeli chodzi o sławetną listę silników nie tolerujących gaz to silnik 2,5 T to jest jednostka volvo więc trochę znana na świecie a ponadto nie jest jakoś zaawansowana technologicznie jak obecne motory więc jak czytasz na forum ludzie instalują gaz i jeżdżą a nie psuje się auto tym którzy go nie mają albo jeżdżą w niedzielę. Zawsze coś się znajdzie.
Osobiście zdecydowałem się na instalację z najwyższej półki firmy którą wymieniłem gdyż elektronika łączy się bezpośrednio z autem i wg mojej wiedzy nie będzie problemu z mapowaniem itp co chyba jest największym problemem. Ostatnio w w/w firmie widziałem na przeróbce Mercedesa AMG więc i takie wózki przerabia się na gaz.

Eksploatacja jest taka sam jak w dieslu jak i w benzynie jeżeli chodzi o tarcze, klocki i opony. Moim zdaniem pytanie retoryczne.
Jeżeli chodzi o pasek to 2,5 T wymiana po 200 tyś. Świece po 60 tyś i tu słyszałem że nie za bardzo motor toleruje inne niż motocraft chociaż myślę że ludzie instalują inne i jeżdżą.
Sprzęgło zależy od nogi i w dieslu i w benzynie jak będziesz trzymał nogę na pedale jeździł na pół sprzęgle itd to i tu i tu zajeździsz. Tylko że w dieslu są takie mię niespodzianki jak dwumasa i filtr cząsteczek i to zabija wszystkie nowe silniki diesla bo koszty są ogromne (najlepszy diesel ma chyba jeszcze KIA 1,6 jest czysty jak stare diesle w VW bez dwumasy i PDF).
Turbina jest tu i tu jak o nią dbasz i nie jest wyżyłowana (ja w swoim ma 150 tyś km najechane) to pojeździsz. A jak kupisz z licznikiem 120 tyś 5 latka to możesz się spodziewać wszystkiego. Na zachodnich autostradach nie jeździ się 90 km na godzinę więc i turbina trochę dostała.

I na koniec powiem tak. W życiu maiłam m.in. z 5 klekotów w tym dwa razy Mondeo. Zawsze w Fordach ciekł olej na zimeringu między skrzynią a silnikiem nie wiem czy to pech czy ten typ tak ma. Teraz jak jeżdżę do serwisu i są klekoty to słyszę jak ludzie przy odbiorze otrzymują tą miłą wiadomość o wycieku oleju. Wymienisz zimering 400 zł lżejszy i masz pół roku z głowy bo wał jest już przeżarty że zawsze będzie ciekł. A moja benzynka such jak pieprz.
Miałem też Mazdę 6 ale tu trafiłem na wymianę dwumasy i przy okazji sprzęgła. Koszt 2,8 tyś TYLKO. I tak mogę wymieniać bo z reguły auta użytkuje od 3 do 5 lat więc trochę je poznałem

Tak więc o przyjemności jazdy nie wspomnę bo nie ma co porównywać. Dynamika i kultura jazdy jest nie do porównania. Ja po pół roku mogę powiedzieć TYLKO BENZYNA ale to jest tylko moja subiektywna opinia.
Spalanie benzyny 100 zł lejesz 150-170 km jedziesz i więcej nie będzie. Czekam na instalację gazu aby obniżyć trochę koszta.
Rax2013 jest offline   Odpowiedź z Cytatem