Temat: [Galaxy 2006-2015] Światła do jazdy dziennej + diagnostyka
View Single Post
Stary 19-08-2014, 23:00   #57
sewenpamp
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Galaxy
Silnik: 1.9TDI & 2.0 163 KM 1.8TDCi - było
Rocznik: 1999 & 2011 2006-było
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej + diagnostyka

Człowieku ja tego przepisu szukałem prawie 5 lat temu więc pewnie trochę zmian wpadło, ale dla mnie też chore było to że światła do jazdy dziennej były załączone razem z postojowymi, a jak napisałem w poście nie jestem pewny co do roku jak znajdę to napiszę jest to rok 2009 (Do roku 2009 polskie przepisy wymagały, by podczas jazdy na światłach dziennych świeciły się światła pozycyjne. Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulaminem nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ). Stan rzeczy zmieniło rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja 2009 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja[1], które zmieniło obowiązujące przepisy, dostosowując je do europejskich norm prawnych.

Od 7 lutego 2011 roku zgodnie z Dyrektywą 2008/89/WE wszystkie nowe modele pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony sprzedawane na terenie Unii Europejskiej będą obowiązkowo wyposażone w światła do jazdy dziennej. Oznacza to, że obowiązek ten nie dotyczy wszystkich nowych samochodów, ale wyłącznie nowych modeli, które uzyskają homologację po tej dacie. Pozostałe produkowane dotąd modele samochodów nie muszą być wyposażone w światła do jazdy dziennej), a co do twojej wiedzy o umieszczeniu świateł do jazdy dziennej to raczej chyba mało się orientujesz w tym temacie czytaj to ze zrozumieniem :
"Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu
Nie mogą być zamontowane dalej niż 40 cm od obrysu pojazdu
Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej". Jak to do Ciecie nie przemawia to sobie schemat zrób jak to może wyglądać, bo co do łamania przepisów to tylko zostaje brak oznaczenia klosza lampy, które musi widnieć oznaczenie RL.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nara

Bump:
Cytat:
Napisał marcink719 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy takie swiecenie na 30% to jest zgodne z prawem? Przypuszczam, ze przepisy nigdzie nie wspominaja o takiej opcji... Poza tym mam watpliwosci o trwalosci takiego uzywania swiatel, ale to tylko moje domysly...
Chodzi o to, że na kloszach nie mamy odpowiedniego symbolu, ale jak Ciebie chwycą to nie mają uzasadnienia bo światła miałeś włączone i świeciły, a jakie "zaraz sprawdzę przecież wszystko było ok" kabelek od plusa nara i wszystko wraca do normyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a tak po za tym to sporo jeżdżę i mam CB i ja nikomu ani mi nikt nie zwracał uwagi przecież to widać kto na czym jedzie , chociaż zobaczę teraz po modyfikacjach co będzie.

Ostatnio edytowane przez sewenpamp ; 19-08-2014 o 23:08
sewenpamp jest offline   Odpowiedź z Cytatem