View Single Post
Stary 23-08-2014, 19:18   #16
RAFALR30
ford::average

Imię: Rafał
Model: FORD ESCAPE SEL AWD STLine
Silnik: 2.0L Ecoboost, benzyna 250KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Skacząca wycieraczka jak się tego pozbyć ?

No i odkręciłem śruby, zdjąłem ramiona wycieraczek, kolejne śruby odkręcone i zdjęte 2 plastikowe osłony podszybia i ukazał się cały mechanizm z jednym silnikiem.

Odkręciłem cały ten układ, wyciągnąłem wtyczkę i wyjąłem układ, przeczyściłem wszystkie ruchome połączenia cięgien, nasmarowałem i coś mnie podkusiło aby otworzyć i zajrzeć pod plastikową osłonę silnika. I TO BYŁ MÓJ BŁĄD.

Jak poczytałem w przerwie na forum to jasno było napisane aby nie podnosić tej pokrywy, bo mogą się uszkodzić połączenia w silniku tzn.: jakiś przewód gdzieś tam wyskakuje i robi się zwarcie do masy i przepalają się bezpieczniki.

No i mi się przepalają, silniczek ani drgnie.
Nadgorliwość+niedoczytanie=niepotrzebna usterka.

Poskładałem wszystko i w poniedziałek wizyta u elektryka. Moje majsterkowanie przy silniku będzie mnie kosztować 100 zł za 3 godziny pracy elektryka.

Aby zdjąć 2 plastikowe osłony podszybia musiałem odkręcić także jakiś "czujnik" (widać na ostatnim zdjęciu) który jest załączany i wyłączany w chwili zamykania i otwierania przedniej klapy. Co to jest i czemu służy. Pytam bo ze starości ukruszyła mi się tam złączka od przewodu jednożyłowego i prowizorycznie połączyłem taśmą izolacyjną. Oczywiście wymienię to.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_1096-small.jpg (73.9 KB, 61 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1093-small.jpg (68.4 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1099-small.jpg (99.7 KB, 56 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_1095-small.jpg (67.5 KB, 57 wyświetleń)
RAFALR30 jest offline   Odpowiedź z Cytatem