Nieprzyjemny zapaach w moim samochodzie
Witam. Koleżanki i koledzy proszę o pomoc, ponieważ sam nie daję już sobie rady z moim problemem. Jeżdżę Fuzją+ z 2005 roku 1,6 TDCI. W samochodzie czuć nieprzyjemny zapach którego nie da się z niczym porównać. Po uchyleniu okna podczas jazdy ten zapach a raczej smród jest jeszcze większy. Da się go odczuć bardziej po uchyleniu lekko przedniego okna od strony pasażera. Próbując walczyć z tym zapachem autko zostało dokładnie w środku wyprane. Użyłem też jakiegoś środka do oczyszczania klimatyzacji ( chyba ozonator to się nazywa), wymieniłem filtr kabinowy na węglowy, została odgrzybiona klimatyzacja. Auto posiada automatyczną klimę, która niestety nie działa. Był pęknięty wąż i chłodziwo uleciało i to chyba jeszcze poprzedniemu właścicielowi, mechanik go naprawił i nabił klimę ale ona dalej nie działa . Poradzono mi pojechać na komputer bo może po wycieku chłodziwa komputer zablokował sprężarkę żeby nie uległa awarii (tak powiedział mechanik). Jenak nie było czasu tego sprawdzić. Wiem jedno,ten zapach według mnie wydobywa się gdzieś spod tapicerki. Pasy z przodu śmierdzą a po praniu tylko chwilę spokoju miałem. Zdjąłem nawet część tapicerki plastikowej z progów, bo to tam ten zapach się nasila ale wszystko jest czyste jak z fabryki. Fakt została druga strona do sprawdzenia jeszcze ale oczywiście brak czasu. Proszę Was o pomoc bo już nie wiem w czym tkwi problem. Żaden odświeżacz nie maskuje tego smrodu a na początku września czeka mnie trasa ok 500km jednego dnia do zrobienia i głowa pęknie. Aha, oleju raczej nie bierze silnik bo już myślałem, że tak jest i właśnie stąd jest ten zapach ale to raczej nie to. Przepraszam, że tak dużo napisałem ale niestety byłem zmuszony. Auto super ale ten zapach wszystko psuje.
|