View Single Post
Stary 25-08-2014, 15:24   #6
marcinkania
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6b
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Silniczek krokowy i czujnik vss - czy się komunikują ?

Witam

Czy udalo sie rozwiazac opisywany problem? Co bylo przyczyna?

dzieki za pomoc, mam podobne objawy

Marcin

Cytat:
Napisał TomCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.

Czy sądzicie że zawór bocznikowy wolnych obrotów - czyli krokowiec - dostaje informacje od czujnika vss, że samochód już nie jest w ruchu ( w sensie np obrotów na luzie)? I w momencie otrzymania takiej informacji krokowiec zaczyna działać ?

Temat wałkowany - przygasanie na na luzie np podczas dojeżdżania do świateł. Występuje nieregularnie, częściej na zimnym, z reguły tylko go przydławi, rzadziej zgaśnie.
Nie znalazłem lewego powietrza, krokowiec nowy, oryginalny.
Nie mam też zjawiska podwyższonych obrotów podczas toczenia się na luzie, które to jednak powinno występować ( a występuje bardzo sporadycznie).
Ciekawe jest to, że w momencie dojazdu do świateł na luzie albo obroty od razu spadają na ~850 i stabilnie, albo spadają ~ na 600 i w momencie zatrzymania auta stabilizują się na ~850, albo też spadają do ~300, silnik się przydławia ale wstaje i stabilizuje się.
Prędkościomierz i obrotomierz działają bez zarzutu.

Czy można za to obwinić więc uszkodzony vss, który nie zawsze podaje odpowiednio albo na czas informację, że został wrzucony bieg jałowy ? Zakładam że krokowiec pracuje tylko w momencie kiedy "myśli" że auto stoi, czyli w momencie wrzucenia na luz czy wciśnięcia sprzęgła, a w pozostałuch przypadkach jest "wyłączony". Więc krokowiec musi mieć skądś info o tym czy ma działać czy nie. A jeżeli nie od vss`a to skąd ?

Będę zobowiązany za wszelkie sugestie.
marcinkania jest offline   Odpowiedź z Cytatem