Witajcie, jestem na forum całkiem nowy, a jeśli chodzi o mechanikę samochodów też dopiero się uczę.
Mój samochód to Ford Focus MK1 1.8 16V, rocznik 1999.
Mam pewien problem, otóż jakiś miesiąc temu, oddałem samochód do mechanika na wymianę oleju, przewodów hamulcowych i linki ręcznego. Mechanik(chyba średnio ogarnięty) wymienił olej na słabej jakości 15W-40, ostatnio czytałem, że ten olej nie nadaje się do tych silników i powinno się zalewać 5W-30 lub 10W-40, więc postanowiłem jeszcze raz zmienić olej na lepszy i odpowiedni dla tego silnika, jednak mój znajomy powiedział żeby tego nie robić, ponieważ można w ten sposób wypłukać sobie wszystkie brudy i silnik zacznie brać olej, tu moje pytanie:
Czy to prawda, że wymiana obecnego oleju na lepszy może spowodować branie oleju przez silnik? Jeśli nie, czy mam użyć jakiegoś środka do płukania silnika i dopiero wlać nowy olej?
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.