[Focus MK2] Awaria skrzyni 4F27E - co teraz wymieniać czy przerabiać ?
Cześć,
miesiąc temu rozsypała mi się skrzynia w Fordzie Focusie MK2 (2007 rok, 2.0 z zamontowanym LPG). Według wiedzy uzyskanej od mechanika dyferencjał się rozpadł i wybił dziurę w obudowie - to spowodowało rozlanie się oleju i koniec jazdy. Dwa tygodnie przed tą awarią dokonywałem prewencyjnej wymiany oleju oraz filtra w skrzyni. Mechanik wlał Ravenol ATF4 (swoją drogą, wydaje mi się, że to nie jest olej do tych skrzyni). Skrzynia (według VIN) to 4F27E, czyli prosta czterobiegowa (plus automatycznie włączany nadbieg) z możliwością przełączenia na półmanualną.
Zostałem zatem bez skrzyni, którą praktycznie muszę wymienić na nową/używaną by samochód działał. Aktualnie mam problem ze znalezieniem mechanika (okres urlopowy), który się tego by podjął.
Jeden, u którego aktualnie auto "czeka" nie zabiera się za prace tłumacząc, że skrzynie 4F27E są różnego typu (pomimo tego samego oznaczenia) i moją trudno dostać. Nie wiem jak to określił, skoro pod samochód jeszcze nie wszedł. Różnica podobno polega na innym montażu rozrusznika. Niemniej jednak, mechanik jeszcze na samochód nie spojrzał, więc trudno mi stwierdzić, czy rzeczywiście mam problem rzadkiej i trudno dostępnej skrzyni, czy po prostu mechanik opóźnia, bo sam ma za dużo zleceń.
Skrzynie 4F27E widzę na midpartsie. Przez chwilkę też taka była wystawiona na Allegro. Normalnie, to bym pewnie sam kupił, gdyby nie informacja od mechanika, że to są akurat te z normalnie montowanym rozrusznikiem, czyli te niby popularne - a mnie podobno potrzeba tej "rzadkiej" z rozrusznikiem montowanym z "boku".
Proszę was o pomoc - jakąkolwiek.
Chciałbym wiedzieć, czy rzeczywiście może być taki problem z dostaniem tej skrzyni, czy może mechanik kręci. No i jakie są wasze pomysły na dalsze kroki - wymieniać na nową, szukać używanej, sprzedawać samochód?
Ogólnie jestem w kropce i każda rada się przyda. Miesiąc bez samochodu i wizja następnych kilku mi się nie uśmiecha, więc zdecydowałem, że zapytam bardziej doświadczonych.
Ostatnio edytowane przez Maercam ; 26-08-2014 o 14:54
|