Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
Witam!
Jestem posiadaczem Ford Mondeo mk IV 1.8TDCI 125KM 2007 rok przebieg 120.000 km więc również podzielę się informacjami i opinią na temat tego modelu.
3 letni Samochód zakupiłem w 2010 roku w komisie przysalonowym Forda w Euro Car Gdynia z przebiegiem 52.000 km a obecnie 7 letnie auto ma 120.000 km więc niski przebieg w dieslu jak najbardziej możliwy - choć bardzo rzadki. Po przejechaniu nim w ciągu 4 lat ok 70.000 km mogę stwierdzić:
- co roczne przeglądy robiłem w serwisie Ford w akcji 4+ za 490 zł dodatkowo filtr kabinowy i paliwa co drugi rok.
- 60.000 km padł akumulator ( miał wówczas 5 lat)
- 80.000 km wymiana chłodnicy od klimy - koszt 500zł z napełnieniem stwierdzona nieszczelność (gdzieś skorodowała)
- 85.000 km - wymiana klocków hamulcowych przód i tył - koszt 500zł
- 110.000 km padło sprzęgło alternatora - koszt 450zł
- wymiana żrówek mijania chyba 4 razy
Po za tym wszystko ok i działa bez zarzutu. A opowieści typu 1.8 TDCI to wogóle nie jedzie można włożyć między bajki. Mam porównanie z Mondeo sąsiada 2.0 TDCI - nie czuję różnicy w czasie normalnej jazdy ( pewnie jeden egzemplarz nie równy drugiemu). Samochód zawsze odpala bez problemu nawet przy temp. - 30 stopni.
Co do koła dwumasowego - nie mam żadnych objawów zużycia, rozrząd nieruszany i jak na razie linka od pokrywy silnika (maski) działa. Zawieszenie nie ruszane i jest ok.
Z pełnym przekonaniem mogę Mondeo 1.8 TDCI polecić każdemu ( trzeba tylko pamiętać aby nie kupować auta z niewiadomą historią, z full wypasem, za 25.000zł i do tego z oryginalym przebiegiem rzędu 150.000 bo to na pewno wrózy same kłopoty w eksploatacji i potem narzekania że ford jest be, że wszystko się sypie ale wiem po sobie i znajomych, którzy eksploatują Mondeo, że do 150.000 - 200.000 km nic złego nie powinno się przydarzyć w aucie. Potem wiadomo - rozrząd kompletny do wymiany i dwumas.
Pozdrawiam
|