Odp: gdzie są świece - stawiam piwo 1.6 tdci 90km 2006
Ja mam przejechane 260, świece padły przy niecałych 200kkm.
U mnie objawem był błąd ... przekaźnika świec żarowych o ile dobrze pamiętam. Z moich pomiarów wynikało, że padnięte są wszystkie, a mimo tego zimą, nawet przy -15 po staniu całą noc pod chmurką samochód odpalał, ale przez pierwsze kilkanaście sekund pracował bardzo, ale to bardzo niekulturalnie.
Możesz sobie pomierzyć opór na wtyczce świec pomiędzy pinami. Z tego co pamiętam, to pomiędzy każdą parą pinów (we wszystkich kombinacjach) powinien być taki sam i wynosić około 2Ohm - ktoś mnie poprawi jeśli wartość zła, ale rząd na pewno dobry - pojedyńcze Ohmy. Wtyczka jest z lewej strony silnika stojąc przodem do auta, tak trochę schowana z tyłu. kostka 1,5 na 3cm około, 4 piny w niej są tylko, po jednym na świecę.
Masz dwie opcje uszkodzonej świecy - zwarcie do masy - zła opcja, albo przerwanie obwodu - trochę lepsza, bo nie obciąża instalacji elektrycznej, ale grzać też nie grzeje.
Po wymianie świec pali bez problemu nawet przy -20 nie wydając dłużej niż przez chwilkę żadnych nieporządanych dźwięków.