Temat: [Mondeo 2007-2014] Komunikat silnik usterka i wymień olej
View Single Post
Stary 31-08-2014, 09:16   #1
Gucwiak
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo TITANIUM X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Komunikat silnik usterka i wymień olej

Witam.
Mam taki problem w czerwcu po raz pierwszy wyskoczył mi komunikat "silnik usterka" i po zaakceptowaniu OK "wymień olej" zmartwiło mnie to i czym prędzej pojechałem na serwis forda w celu zdiagnozowania problemu. O dziwo na serwisie powiedzieli mi że nie widzą żadnego problemu a ten komunikat był spowodowany niewykasowaniem przez mojego mechanika przeglądu i wymiany oleju. Kilka dni temu ten sam problem się pojawił więc znów udałem się na komputer do serwisu forda tym razem dostałem listę z takimi o to błędami
P02E1:72-6C, P253F:00-2D i informacją że DPF do wymiany bądź regeneracji, przepustnica do wymiany, olej do wymiany wycenili to na 3tys PLN o ile DPF da się zregenerować, jeśli nie dodatkowe 2,5tys PLN. Pojechałem z tym problemem do mojego mechanik. Po podpięciu pod komputer wykasowaniu błędów powiedział że mam na razie jeździć bo nawet jak DPF się kończy to na razie nie bedzie go ruszał i przy następym komunikacie sie mu bliżej przyjrzy. Zrobiłem może 100km i zaświecił mi się "check engine" bez żadnego komunikatu. Dodam że żadnych innych objawów nie ma i auto ma przejechane 195tys KM.
Z góry dzięki za pomoc
Gucwiak jest offline   Odpowiedź z Cytatem