View Single Post
Stary 31-08-2014, 13:05   #40
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Dodatkowe wejście video do navi Blaupunkt TravelPilot NX i FX

Są dokładnie 2 takie urządzenia w Polsce. Jedno mam zamontowane ja a drugie kolega dardon11 z Wrocławia. Montowałem mu ja.
Z uwagi na konstrukcję navi NX rozwiązanie ma daleko idące ograniczenia.
NX wyświetla sygnał z wejścia kamery cofania tylko po otrzymaniu informacji o włączeniu biegu wstecznego. Ten interfejs m.in. generuje takie komunikaty do NX (o włączeniu wstecznego) w celu aktywowania wyświetlania z wejścia kamery wtedy, gdy włączamy wyświetlanie.
Jednak navi NX ma to tak oprogramowane, że prawidłowo interpretuje taki sygnał o włączeniu wstecznego tylko wtedy, gdy jest włączony zapłon (kluczyk w pozycji II). Nie da się więc oglądać DVBT/DVD na postoju. Trzeba mieć praktycznie włączony silnik.
Jest też druga cecha: jeśli włączymy odtwarzanie w czasie jazdy, to wszystko jest OK z jednym minusem - z punktu widzenia navi jedziemy cały czas tyłem(!!!) - navi dostała sygnał o włączeniu wstecznego, więc uważa, że samochód musi jechać tyłem, bo przecież nie da się jechać do przodu na wstecznymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wygląda to bardzo śmiesznie: jak się w czasie oglądania przeżuci na mapę to mapa kombinuje jak koń pod górę... Wszystko jest poodwracane i zachowuje się zupełnie "po pijanemu"... Oczywiście po wyłączeniu i włączeniu zapłonu wszystko wraca do normy bez problemu i bez śladu.
Oczywiście nie jest to wina interfejsu tylko ograniczeń konstrukcyjnych (bzdurnych założeń konstrukcyjnych navi NX - np. układ scalony użyty w NX do zbudowania wejścia kamery ma 6 różnych wejść w tym 2 HDMI a zidiociali konstruktorzy z tych 6 wejść użyli 1 wejście CVBS...).

Co do jakości - każdy jest zaskoczony, że to tok dobrze wyświetla i tak dobrze gra. Dźwięk przechodzi wprost na wejście AUX navi NX - z tego właśnie wynika możliwość aktywacji wyświetlania DVBT/DVD dopiero po wcześniejszym przełączeniu wejścia navi na AUX właśnie.

Jak by coś - to zawsze zapraszam na prezentację. Mam też dobry kontakt z Alexandrem...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-08-2014 o 13:10
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem