Temat: [Focus 1998-2004] Pobór prądu w samochodzie
View Single Post
Stary 01-09-2014, 10:25   #21
Jafed
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Ford Focus Mk1 Futura
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Pobór prądu w samochodzie

Dzięki za odpowiedź.

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najpierw sprawdz jak sprawdzic pobór pradu w samochodzie po jakim czasie i wjaki sposob miernik podpinac a dopiero pozniej szukaj.
Czy to jest prawidłowa instrukcja pomiaru poboru prądu (Twój opis):
"najpierw podpinasz na stale akumulator do samochodu za pomoca grunszego kabelka-oraz rownolegle do tego wpinasz amperomierz na mA ustawiony albo na maks 1A-jezeli miernik ma zabezpieczenie.

a po 30 minutach nieczego nie ruszania odpinasz ten grubszy kabelek i mierzysz wartosci w miliAmperach."

Ja znalazłem w internecie taki artykuł -> Jak używać multimetru
Cytuję:

Upływ prądu - Pomiar poboru prądu z akumulatora przy wyłączonym silnikunależy rozpocząć od wyłączenia zapłonu oraz wszystkich innych odbiorników. Ustaw przełącznik wyboru funkcji multimetru w pozycji do pomiarów natężenia prądu (zakres pomiarowy 10 A).Następnie zdejmij klemę z dodatniego zacisku akumulatora. Przyłóż końcówkę czerwonego przewodu pomiarowego do bieguna dodatniego akumulatora, a czarnego do zdjętej klemy. Pobór prądu nie powinien przekraczać100 mA.

Czy ktoś potrafi krok po krok dokładnie opisać to arcytrudne pomiarowywanie poboru prądu??
Z góry dziękuję.

P.S. Nie posiadam alarmu , a z nieoryginalnych urządzeń posiadam zestaw głośnomówiący do starej Nokii (chyba 6210 ,taka cegła) zamontowana gdzieś w radiu, której nie używałem nigdy. Samochód mam 2 lata, a problem zaczął się parę miesięcy temu.
Jafed jest offline   Odpowiedź z Cytatem