View Single Post
Stary 08-09-2014, 21:24   #5
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Prosze o rozpoznanie i nazwe elementu zawieszenia(fot.)

Potwierdzam.
Jak już wyjmiesz/wytniesz ten wahacz dolny to ujrzysz jak cienka jest ścianka, w której siedzi tuleja. Już próba wyprasowania starej uczyni Ci z gniazda jajko, a potem trzeba jeszcze wprasować nową tulejkę w miejsce starej. Ze śrubami i tak jest tak, że pewnie są zapieczone w środku i próba wykręcenia ich oberwie tulejkę, wtedy pozostaje tylko cięcie śruby żeby to w ogóle wyjąć, a tnąc będziesz przynajmniej z jednej strony musiał wyciąć fragment gniazda tulei wahacza.

Gdzieś na forum był wątek o dorobieniu tych śrub mimośrodowych na obrabiarce CNC z kwasówki, koszta podobne do ceny tych śrub z podkładką (podkładka też musi być mimośrodowa, z wypostem) jest podobny do ceny tego w sklepie, a kwasówka jak wiadomo nie rdzewieje. Nie wiem czy ten pomysł umarł czy nie umarł, ale brzmiało to ciekawie.

Ja wymieniałem u siebie w tamtym roku. Za wahacze płaciłem 350PLN sztuka (FoMoCo), te durne śrubki też tanie nie są - ponad 60PLN za nie zapłaciłem.
Z wahaczami musisz uważać, bo są dwa rodzaje stabilizatorów - proste, jak u Ciebie, jeśli to zdjęcie Twojego samochodu i takie, które mają gwinty pod kątem 90 stopni - bacz na to jak będziesz zamawiał. Głupio trochę się zorientować jak Ci wytną stary wahacz, że nowy nie pasuje.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem