Cytat:
|
zdziwiony jestem pozytywnie informacja w homologacji że zespół pojazdów modelu Transita 2.2 155kmk HD470 wynosi 7000KG a DMC przyczepy wynosi 3500 kg. Jako minus to waga własna transita bo ten model waży tylko 2494 kg
|
Bądź czujny holując przyczepę, bo krokodyle czepiają się takich zestawów. W przypadku pojazdu holującego o DMC powyżej 3,5t nadal obowiązuje przepis (art.61, ust.1, p.1 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym) że rzeczywista masa ciągniętej przyczepy nie może być większa niż rzeczywista masa ciągnącego pojazdu.
Czyli niezaładowanym samochodem nie możesz holować przyczepy o masie rzeczywistej 3,5t. Musisz odpowiednio dociążyć samochód.
----------------------------------------
Przy okazji:
Cytat:
|
Sugerujesz Wojtku, ze tak naprawdę te silniki a raczej osprzęt w nowym transicie jest jeszcze nie sprawdzony?
|
Nowa wiadomość...
Słyszałem w warsztacie zajmującym się Fordami, że najnowsza wersja silników Puma - wszystkie moce, montowane w Customie, w starszym Mk7 oraz najnowszym europejskim Mk8 - mają wadliwą pompę olejową. Jest to nowa konstrukcja pompy, o zmiennym wydatku, mająca spełniać ekologiczne trendy w projektowaniu silników. Ma o jakiś ułamek procenta zmniejszać zużycie paliwa. Niestety, jest zawodna, bardzo szybko się wypracowuje, powstają olbrzymie luzy w łożyskowaniu i spada prawie do zera jej wydatek. Obecnie warsztaty zgłosiły do Forda zapotrzebowanie na wymianę 200 szt. tych pomp, a Ford dostarczył... 20 szt. Warsztaty ratują się kupując je w ASO Peugeota/Citroena (te same silniki). Niektórzy próbują je regenerować...
Do tego doszła inna sprawa - przeprojektowano olejenie turbiny. Przedtem była zasilana przewodem z końca magistrali olejowej od strony skrzyni, teraz bezpośrednio oddzielnym kanałem od pompy. Niby ok, ale to w zasadzie nie jest kanał, ale... kanalik - ma tak malutki przekrój, że przy wadliwej pompie turbina nie dostaje wystarczająco dużo oleju i pada...
Ciekawe, jak wybrnie z tego problemu Ford.
Pewne zmniejszenie ryzyka tej awarii daje stosowanie bardzo dobrego oleju full syntetyku (a nie rekomendowanego przez Forda "ekonomicznego" 5W/30), który w o wiele większym zakresie temperatur (zwłaszcza zima, mrozy) zachowuje zbliżoną do prawidłowej lepkość i własności smarne (np 0W/40, ideał to Mobil 1 Turbo Diesel 0W40 i podobne innych firm).