Temat: [Galaxy 2000-2006] Diagnostyka VAG
View Single Post
Stary 09-09-2014, 13:15   #1130
TripleH
ford::beginner

Imię: Hubert
Model: Galaxy
Silnik: 2.3 146km
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Diagnostyka VAG

Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać, jako nowy uczestnik forum. Od jakiegoś miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Galaxy 2.3 z 2001 roku. Staram się sam go naprawiać i doprowadzić do jak najlepszego stanu. Mój problem polega na nierównej pracy silnika. Szczególnie na zimnym silniku podczas przyspieszania wyczuwalne jest lekkie szarpanie. Na rozgrzanym też występuje ale mniej. Posiadam dwa interfejsy od Viakena. Jeden do VAG, drugi na ELM. Wykonałem odczyt danych w czasie rzeczywistym programem ForScan. Wklejam zrzuty ekranu:
Tabelka na obrazku 1 jest na wolnych obrotach, a na obrazku 2 przy 3000 obr.
Czytając forum natrafiłem na wskazówki odnośnie sprawdzenia przepływomierza i sond lambda, ale nie wiem, czy potrafię sam zinterpretować wyniki tych odczytów. Dodam, że na zimnym silniku druga sonda stała ciągle na 0. Natomiast kiedy silnik się rozgrzał, to słychać było cyknięcie przekaźnika i druga sonda skoczyła na ok 0.70v i praktycznie ciągle wskazywała takie wartości. Proszę Was o pomoc w interpretacji tych danych, ew. o uwagi co jeszcze mam podać, czy sprawdzić.
Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Przechwytywanie.jpg (19.7 KB, 30 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Przechwytywanie1.jpg (15.3 KB, 33 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Przechwytywanie2.jpg (15.5 KB, 29 wyświetleń)
TripleH jest offline   Odpowiedź z Cytatem