View Single Post
Stary 10-09-2014, 04:30   #1
thral666
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Transit mk6
Silnik: 2.0TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Sprzęgło?Skrzynia?Przeguby?Poduszki? - Diagnoza

Witam,

Szukałem trochę po tematach ale, że w większości znalazłem o dwu-masie której podobno nie mam to mam prośbę o pomoc w diagnozie niby oczywistych objawów ale nie do końca... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Transit 2.0 TDDI, 2004 r, 100 KM, 6 osobowy

Moje objawy:

1. Podczas wbijania biegu 1 i 2 czuć lekki opór, czasami bieg nie wskoczy i jest zgrzyt. Z trzy razy nie chciała mi wejść 1 na postoju, a czasami przy wbijaniu 1 wchodzi ale trzeba ją jeszcze trochę dopchnąć i tak jak by wtedy na dwa razy wchodziła.
2. Jak jadę sobie na jakimś biegu i wycisnę na chwilę sprzęgło i szybciej puszczę to jest takie walnięcie, czuć na całym aucie. Tak samo przy zmianie biegów i jak bym szybciej chciał ruszyć to też jest walnięcie. Jak tylko dodaję i odejmuję gaz to tego nie ma. Jak delikatnie jadę też tego nie ma.
3. Jak jest zimno na dworze najczęściej rano to podczas puszczania sprzęgła i ruszania zaczyna szarpać całym autem. (nie zawsze) Na ciepłym nie ma tego wcale.
4. I nie wiem czy to istotne ale jak podniosłem ostatnio auto i na biegu ruszyłem obojętnie którym przednim kołem to jest delikatny luz (jakiś 1cm) jak kręcę kołem na boki. Tak jak by w skrzyni jakiś luz był albo coś, chyba, że tak ma być?

Czy można na 99% stwierdzić, że to sprzęgło do wymiany czy może skrzynia się posypała?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 10-09-2014 o 09:13
thral666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem