View Single Post
Stary 10-09-2014, 14:50   #3
thral666
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Transit mk6
Silnik: 2.0TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Sprzęgło?Skrzynia?Przeguby?Poduszki? Pomoc w diagnozie

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzieś w układzie przeniesienia napędu jest duży luz, obstawiam dwumasę (chyba, że masz już zamienione koło dwumasowe na zwykłe). Tym bardziej, że piszesz:
Według danych technicznych na tym forum i sprawdzania po numerze VIN nie ma w nim dwumasy.

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Luz 1 cm uważasz za delikatny? Hm... Sprawdź końcówki drążków - chociaż przy takim luzie stukało by na wybojach jak nie wiem co. Więc może być sama maglownica już wypracowana... Może być luz na przegubach zwrotnicy (pomiędzy zwrotnicą i wahaczem).
Nie chodzi mi że ruszam na boki jak przy sprawdzaniu końcówek drążków tylko tak jak byś nim chciał zakręcić, to można (na biegu) o 1cm przekręcić w lewo albo w prawo.
Coś właśnie jak by luz w przekładni był.

Cytat:
Miałem podobne objawy, dawałem sobie głowę uciąć, że to sprzęgło jest zwalone lub skrzynia (wybierak lub synchronizatory), ale w Auto-Waś upierali się, żeby zacząć od pompy sprzęgła (mimo, że według mnie była ok). I rzeczywiście wymiana pompy pomogła.
Generalnie wymieniłbym całe sprzęgło z dwumasą i z pompą. Niestety - koszty spore...
Właśnie dlatego ppytam, bo dwumasy nie ma, więc to zgrzytanie faktycznie może być przez pompę, nieraz 3 razy wcisnę sprzęgło i bieg wchodzi. Ostatnio jak mi nie wskakiwał to miałem wrażenie, że pedał trochę niżej jest i nie ma takiego skoku.
thral666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem