View Single Post
Stary 11-09-2014, 09:38   #85
maciasm
ford::amateur

Imię: M
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: EcoBoost 1.0l I3 przełączenie 100 koni -> 125 koni

Witam ponownie,
Wczorajsze odpowiedzi jednak dziś mi trochę nie dawały spokoju, więc dalej szukałem i.....
Moje wątpliwości:
Czy aby nawet na bardzo krótki czas silnik nie jest odpalany na zakończeniu montażu?.... i krótki test -nie jakiś długi, kosztowny wypasiony, tylko krótki np ze sprawdzeniem stopnia sprężania... potem można olej zawsze wypompować z silnika, bo z drugiej strony taka montownia nadaje silnikowi numer i jeśli załóżmy nie sprawdzi tych silników, to ten silnik jedzie np. min. 200-500km i na koniec montażu samochodu wtopa, a wtedy koszty kosmiczne. A przy takiej krótkiej próbie widać jaki silnik jest i czy dać mu oznaczenie np. dla 100km czy 125km.
Na usprawiedliwienie moich dalszych wątpliwości znalazłem stronę:
http://www.toyotapl.com/jelcz-laskow....php?id_kat=49 i tam jest zapis, że na linii montażu każdy silnik jest sprawdzany. Trochę logiki w tym jest, gdyż montowania samochodów tylko je montuje, a nie zastanawia się jak ożywić samochód. Wiem, że technika idzie do przodu, ale sami wiecie, że czasem coś nie chce ruszyć i dlaczego.... trzeba szukać.
Bo z drugiej strony, gdyby każdy silnik 100km nadawał się na 125km, to na pewno ludzi by to masowo przestawiali, dlatego sądzę, że jakaś część silników słabszych (nawet może np do 10%) nie do końca spełnia wymogi zwiększenia mocy albo specjalnie jest jakaś słabsza "pierdółka" aby na dużych i bogatych rynkach zbytu nie było masowej zmiany mocy, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam
maciasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem