Temat: [Focus 2008-2011] Dostęp do nagrzewnicy PTC
View Single Post
Stary 12-09-2014, 22:47   #515
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Idzie zima, więc czas odświeżyć temat. Moje domontowane PTC do tej pory włączałem ukrytym pstryczkiem pod tapicerką, podającym "+" na C103-14 GEM-a. Panele klimy manualnej 7M5T-19980-Bx, albo ich niema, albo są drogie. Dzisiaj nabazgrałem jak przerobić panel Ax do obsługi PTC „analogowo” (patrz foto). Włączenie grzałki tylko po zapłonie i z uruchomionym wentylatorem nawiewu (masa na C380-1 jest podawana od 1 do 4 biegu). Microswitch przelutowany z irytującej funkcji włączenia AC przy nawiewie na szybę, w puste miejsce grzanie MAX na płytce panelu. Zaznaczone ścieżki do przecięcia, aby nie ingerować w elektronikę. Koszt to tylko przekaźnik na 12V za 2,50zł, jak najmniejszy, do ukrycia w obudowie panelu.
Bump:
Prototyp na drugim zdjęciu. Mała zmiana, microswitch przeniesiony na minus/masę cewki przekaźnika, co pomniejszyło instalację o dwa przewody. Jutro do sprawdzenia.
Bump:
Po przełożeniu mikroswitcha ładnie załączało się PTC, ale wystąpił dziwny efekt przy wyłączaniu. Zapalała się kontrolka klimy. Panel okazał się na tyle wrażliwy, że powstające zakłócenie powodowało załączenie klimy. Nie wiem, mikro wyładowanie, czy pole magnetyczne. Patrząc na panel, tak jak jest zamontowany w aucie, odciąłem górną prawą nóżkę mikroswitcha przy samej obudowie (na trzech też dobrze się trzyma) i pozbyłem się całkowicie ścieżki łączącej nóżki górne. Kabel przylutowałem do nóżki lewej i efekt ustał. Nie dałem diody równoległej z cewką przekaźnika, może jakieś kondensatory sprzęgające załatwiłyby sprawę. Pod garażem nie miałem jak dalej tego sprawdzać.
Bump:
Koniecznie trzeba podłączyć równolegle z cewką przekaźnika diodę anodą do masy (np. 1N4001). Nie dałem jej i przez to były zakłócenia. Cewka potrafi nieźle siać zakłóceniami bez tego elementu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Schemacik.jpg (40.8 KB, 268 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Prototyp.jpg (74.3 KB, 267 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 10-03-2015 o 20:23 Powód: Zmiany
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem