Temat: [Focus 2004-2008] Zmiana radia sony na navi
View Single Post
Stary 15-09-2014, 14:35   #7
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Zmiana radia sony na navi

1. Fordowska navi NX na karty SD nie ustępuje innym nawigacjom fabrycznym (Audi, VW itp.).
2. Navi NX SD (po 2010roku) prawie nie ma już problemów poprzedniej wersji na DVD (padanie, czarny ekran po odłączeniu aku itp.).
3. Navi fabryczna integruje się z samochodem (np. wyświetla info na zegarach), ale nie ma telewizji, filmów DVD itp. (jak multimedialne chińskie stacje). Miałem w życiu oba rozwiązania - ostatecznie zostałem przy NX SD.
4. NX SD polonizuje się softem fabrycznym bez problemu - polskie menu i polski lektor za "free".
5. Montaż fabrycznej navi jest o niebo prostszy (choć nie koniecznie tańszy... - ASOwa cena niektórych elementów potrafi popsuć zabawę...).
6. Łatwiej założyć FXa w miejsce Sony (z dokładnością do dołożenia nateny GPS za 40zł z allegro) operacja jest plug&play. Trzeba tylko przekonfigurować w samochodzie kompem by pokazywało się info z navi na zegarach. Jednak pożytek z założenia NXa SD jest istotnie większy.

Niniejszy komentarz napisany w oparciu o własne doświadczenia:
- miałem radio Sony
- wymieniłem na FXa
- następnie FXa zamieniłem na NX DVD
- ostatecznie wymieniłem NX DVD na NX SD z wejściem kamery cofania (także dołożyłem fabryczną kamerę). I z takim jeżdżę i uważam, że jest OK.

Wcześniej w Kudze miałem "chińczyka" - wytrzymałem z nim miesiąc a potem zamieniłem na stacje multimedialną Kenwooda.. Ten Kenwood jeździ (trochę się psując...) w tej Kudze do dziś. Ale teraz zainstalował bym na pewno NX SD z wejściem kamery...