Temat: [Transit 2000-2006] Układ paliwowy 2.4 TDci schemat
View Single Post
Stary 18-09-2014, 12:26   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Układ paliwowy 2.4 TDci

Cytat:
Napisał bksfuo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Nie mogę zatankować paliwa na stacji odbija pistolet robi się podciśnienie i odbija ropę. Miałem czyszczony układ czy coś źle poskładane ?
Chyba główne odpowietrzenie jest zamknięte, załamane, to jest rura gumowa 13 idąca od króćca oznaczonego czerwona strzałką do metalowej rurki połączonej z wlewem paliwa 3. Widać tę dodatkową metalową rurkę na rysunku, łączy się z wlewem na samej górze...
Dwa dodatkowe odpowietrzenia oznaczone zielonymi strzałkami pracują samoczynnie, niezależnie.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał bksfuo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Auto gdy zimne nie odpala zapowietrzony układ.
Gdzieś masz nieszczelność, najczęściej powstaje na filtrze, może także na przelewach widać ślady paliwa? Przelewy nie idą do zbiornika, ale do pompy wtryskowej, nieszczelne mogą ją zapowietrzać...
Ale może być za małe ciśnienie na listwie (P2291) z winy pompy (podczas kręcenia ma być 350 barów, +/-50 barów).
Cytat:
3. Sprężynka przy obciążeniu
Błąd wywołujący sprężynkę : P 0251
Błąd powodujący zgaszenie silnika P 1211
To są błędy bliźniaki, opisane identycznie przez IDS, opis mówi, że wszystko z układem paliwowym może być. Obydwa wywołują sprężynkę (tryb awaryjny). Zgaszenie silnika wywołuje raczej błąd P2291, jeżeli odchyłka ciśnienia przekracza 50 barów od nominalnej wartości - silnik jest zatrzymywany. Ale nie będę się upierał, sprawa jest... wielowątkowa.
Cytat:
wtryski mam zregenerowane, pompa używana sprawna
Tylko wtedy możesz powiedzieć, że jest sprawna, gdy była sprawdzona na odpowiednim stanowisku pomiarowym we wszystkich stanach pracy określonych protokołem pomiarowyn Delphi. I wszystkie dane - z nr pompy i datą pomiaru - wydrukowane masz na trzech stronach A4 maczkiem. A tak to są tylko opowieści sprzedającego, którym nie można ufać...

Generalnie: może być tylko zapowietrzanie się, może być tylko zwalona pompa, a może być it, i to...
Nawet nie pytam już o regeneracje wtrysków - czy można ufać, że była prawidłowa, na oryginalnych częściach.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-09-2014 o 12:42
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem