Mam szybkie pytanie do osób które chipowały swoje auto.
Od niedawna posiadam Mondka Mk4 140 KM DIESEL kombi w automacie rocznik '09 i uważam, że silnik mógłby być żwawszy, zwłaszcza na najniższych biegach.
Z tego względu bardzo poważnie zastanawiam się na chipem. Słyszałem, że skrzynia automatyczna Durashift może bezpiecznie obsługiwać do 400 Nm (teraz jest 340 Nm).
Przeglądając różne wykresy na różnych forach widzę, że wiele aut z silnikiem 2.0 (140 KM) osiąga nawet 170-190 KM, jednak są to głównie manuale. O Automatach jest niewiele, a nawet jak są to raczej wynik jest z tego dolnego pułapu, no i nie ma w zasadzie informacji co się dzieje z taką skrzynią po chipie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego też mam następujące pytania:
1) Czy odczuwacie sporą zmianę w stosunku do fabrycznej wersji silnika po chipie?
Chodzi mi głównie o przyspieszenie na najniższych biegach i o to w zakresie 80-120 km/h?
2)Co z spalaniem, jeśli autem jeździmy bez wciskania gazu w podłogę. Czy faktycznie spada? U mnie przy spokojnej jeździe ( do 120 km/h głównie trasa), bierze około 7.8 litra ON. teoretycznie powinno spaść bo będzie jechał jeszcze na mniejszych obrotach..
3) No i najważniejsze pytanie, co ze skrzynią automatyczną? Czy w związku z podniesieniem mocy i Nm skrzynia sama się dostosuje do nowych warunków? Czy możliwe jest zejscie poniżej 9,5 sek do setkipo bezpiecznym chipie w tej budzie?