Odp: Przy zimnym silniku zacina się wspomaganie kierownicy.
Johspol, mam identyczne objawy, co zamierzasz zrobić? Ja chyba zacznę od wymiany oleju. Dlaczego niby pompa vacum? Ona służy do wytworzenia podciśnenia i podciśnienie nie jest stosowane w ukł kierowniczym. Jest to problem ciężki do zdiagnozownia i ciężko tu co kolwiek powiedzieć co wymienić żeby problem znikł. Może ktoś wie jak sprawdzić ten czujnik skrętu na maglownicy?
Na chłopski rozum, dzieje się to tylko przy niższych temp i gdy silnik jest zimny, czyli olej w układnie gęsty i pompa czasami nie zdąży podać odppowiedniego ciśnienia. Wszytko fajnie, ale dlaczego dzieje się to tylko podczas skrętu w lewo i przy prędkości ok 40km/h? Może akurt wtedy układ potrzebuje dużego ciśnienia którego nie wytworzy pompa?
Opcja nr 2, czujniki oraz sterownik, tą opcje raczej można wykluczyć, ponieważ auto po podłączeniu do kompa nie pokazuje żadnych błędów.
Opcja 3, maglownica- podczas niższych temperatur olej jest gęstrzy i nie ma wystarczającej siły żeby ją wspomóć, tłok w maglownicy raczej uszczelniacz na nim ok, bo gdyby był podwinięty to wspomaganie szwamkowało by cały czas. A czy w tej maglownicy z układem el.-hydr. jest zawór sterujący jak w przypadku zwykłego układu hydr?
Wydaje mi się ze nie ponieważ ciśnienie wysyła pompa w dany wąż. Dobrze myślę?
Dodam jeszcze że aku był wymieniany.
Ostatnio edytowane przez tnaglak ; 22-09-2014 o 18:20
|