View Single Post
Stary 24-09-2014, 10:29   #1
Bradlej
ford::amateur

Imię: BRD
Model: Mondeo Ghia MK4
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2008
Exclamation Skrzypi z okolic prawego nadkola od czego to może być ?

Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z odgłosami odchodzącymi z prawego nadkola.
Myślałem, że może być to wina amortyzatorów ponieważ był widoczny wyciek na prawym, więc zostały wymienione dwa przednie amorki. Odgłosy nie ustały. Jest to odgłos ewidentnie gumowego skrzypienia, gdy skrzypy się nasilą po dłuższej trasie przy skręcie kierownicy słychać jakby ktoś naciągał jakąś nie naoliwioną sprężynę np. przy otwieraniu jakiejś starej furtki. Zawieszenie zostało sprawdzone przez dwóch innych mechaników, odbojniki, łożyska amortyzatora i osłony amortyzatorów zostały sprawdzone przy wymianie. Diagnoza przez obu została skierowana na sparciałą gumę na tulei wahacza.
Po podniesieniu widać było, że guma jest już trochę wysłużona. Teraz moje pytanie. Czy przesmarowanie gumy pomoże, a jak tak to jakim preparatem najlepiej ? Czy w grę wchodzi tylko wymiana tulei ? I najważniejsza kwestia czy wymiana samej tulei jest możliwa czy trzeba wymienić cały wahacz? Nie chcę się wkopać w nie potrzebne koszty jeśli to nie jest to, więc proszę Was o POMOC bo może ktoś się spotkał z tym problemem.
Bradlej jest offline   Odpowiedź z Cytatem