Odp: Stuki przy zmianie biegów
Czytałem ten temat krótko po zakupie mojej foczki.
Objawy standardowe w jak w tym temacie: stuki przy zmianie biegów, czasem szarpnięcie itd. itp.
Byłem w Polsce w sierpniu i robiłem duży przegląd po 60tyś km. Wszystko w idealnym stanie, sprzęgło także jak i dwumasa... (jedynie wymienili uszczelniacz prawej półosi - ale to bez związku z tematem).
Mówiłem o tych objawach, ale stwierdzili żeby jeździć póki się zbytnio nie nasila, bo do pełnej diagnozy musieli by ściągnąć skrzynię i czasem byłyby to dla mnie niepotrzebne koszta jeśli ze sprzęgłem byłoby wszystko OK.
Niestety, po tygodniu od przeglądu padło sprzęgło... Ruszałem spod sklepu, 1ka, 2ka i nagle nie mogłem wrzucić 3ki. Raczej nic szczególnego nie usłyszałem, po prostu biegi nie wchodziły. Na działającym silniku nie mogłem zmieniać biegów, po zgaszeniu wchodziły bez problemu. I tak wrzuciłem 2kę odpaliłem i dojechałem na 2ce pod dom rodziców.
ASO przysłało lawetę (Ford Assistance 12), zdjęli skrzynię, diagnoza: zerwana sprężyna/drut docisku sprzęgła. Zdjęcie w załączniku.
Tarcza sprzęgła też nie wyglądała za dobrze. Wymiana tarczy i docisku - 1999zł z robocizną (wymienione wszystkie inne drobne części - śruby itp.) nie wymieniali wyprzęgnika.
Od tej pory nie mam już wyżej opisywanych efektów. Nic nie stuka.
Czy głównym winowajcą była tarcza sprzęgła czy docisk nie jestem pewien, ale problem leżał na pewno w samym sprzęgle.
Ostatnio edytowane przez Pitol321 ; 25-09-2014 o 10:07
|