View Single Post
Stary 24-09-2014, 23:19   #1
sniady89
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Ford Focus MK3 - 1.6 TDCI Czy warto kupić

Hey wszystkim,
Jestem nowym użytkownikiem więc pierwsze to bardzo was serdecznie witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od jakiegoś czasu szukam nowego autka i jedną z opcji (główną) jest Ford Focus, początkowo miało to być EB 1.6 i do tego instalacja gazowa (Vialle albo Prins), ale z uwagi na cenę EcoBoost na rynku i cenę instalacji zacząłem się zastanawiać nad Dieslem 1.6 TDCI 115KM.

Szukam od dłuższego czasu informacji o tym silniku, jego awaryjności i tym filtrze DPF.
Otóż, w moim przypadku użytkowanie auta jest dość zróżnicowane. W zależności od tygodnia mam albo trasy 600km (Kato- Wawa, i powrotem), albo jazy po mieście. Do tego krótkie w mieście trasy z prędkością poniżej 50km\h, ale też trasy gdzie 15min, cisnę 100km\h. Są oczywiście i trasy po parę godzin ale to w zależności od pory roku i okazji gdzie można się wyrwać (zima, lato, weekend - no chyba standardGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Pytanie moje to jak wygląda sprawa z tym filtrem ? Czy profilaktyczne dolewanie olejów obniżających temperaturę spalania sadzy do oleju faktycznie pomaga ?
Planuję zakupić auto używane o przebiegu do 75k(szukam wręcz do 50K, jakiegoś 3 latka).
Wiem że powinno się dolać tego oleju Eolys po około 60K. Na jakie jeszcze elementy polecacie zwrócić uwagę bym nie miał problemu z autkiem.

Do teraz jestem posiadaczem Opelka Vectry, zasłużonego 15 latka, więc koło dwu-masowe jest mi obcym wymyślałem (chodź jeżdżę autami diesle często nigdy nie przysłuchiwałem się pracy silnika, nie moje więc nie mój problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) Czy oględziny mechanika mogą wykryć jakiś jego uszczerbek ?

Chętnie bym każdemu z osobna postawił browarka za każdy post pomocy, ale niestety Poczta nie przesyła takich rzeczy, więc mam nadzieje że podziękowanie na forum będzie w porządku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sniady89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem