uciekający plyn chlodniczy
witam,
moze ktos jeszcze zaglada na ten wątek i podpowie mi co jest grane z moim mondkiem. Mam mondeo mk3 1,8 + gaz BRC, jezdze nim od 2 lat ni nic sie nie dzialo a od jakis 2 miesiecy obserwuje cieknący plyn ze zbiorniczka wyrównawczego plynu chłodzącego, wycieka gdzies z tylu, wiec prawdopodobnie z otworu przelewowego, mechanik podobno odkrecal zbiorniczek i jest caly i nie popekany. Cieknie tylko przy rozgrzanym silniku. temperatura na wskazówce w pionie, wymieniony korek zbiorniczka, termostat wymieniony, bo zeszlej zimy podczas szybkiej jazdy spadala temeperatura silnika i bylo slabe ogrzewanie, a teraz po wymianie nagrzewa sie duzo szybciej i daje gorące powietrze z kratek nawiewowych,
ALe dalej cieknie;/ majonezu pod korkiem wlewu oleju nie mam, nie dymi na biało, nie smierdzi spalinami w zbiorniczku plynu chlodzacego, oleju nie przybywa, moc taka sama, slinik sie nie grzeje, mechanior sprawdzal jakims urzadzeniem zawartosc spalin w plynie chlodzacym i nie ma, takze to chyba nie jest uszczelka pod glowicą.
a plyn dalej cieknie, nawet ciurkiem. jezdzilem z niedokreconym korkiem i plyn tez cieknie.ciekawe jest to ze niedawno bylem mondkiem w chorwacji i przez 2 tygodnie nie cieklo ani grama, wskazówka temeratury byla w pionie. nic sie nie dzialo, myslalem ze cos samo sie naprawilo, przyjechalem do polski i znowu zaczelo cieknac.
zastanawia mnie jescze chlodnica bo po kilku kilometrach jazdy cieknie plyn spod zbiorniczka, jak poluzuje korek to syczy i sie podnosci plyn i przestaje cieknac, a chlodnica na gorze jest gorąca a na dole zimna. a chyba powinna byc tez gorąca???, i nie pamietam kiedy ostatnio wlaczyl sie wiatrak chlodnicy, nawet w upaly w wakacje sie nie wlaczal, a wskazowka temperatury nigdy nie przekroczyla 90stopni.
co robic? zmienic mechaniora zeby jescze raz sprawdzil? chlodnice wymienic? pompe wody tez sprawdxzal i nie ma nigdzie wilgoci.
ktos ma jakies pomysly?
|