Odp: Ranking 2.0 TDCi 140KM realne spalanie i zasięg
To spalanie chwilowe to chyba bylo przejęzyczenie. To czy jest czy nie miarodajne - zupelnie inna kwestia i chyba nie do zweryfikowania.
To co można porównać to spalnie średnie, np. po jednym baku.
Oczywistą oczywistością jest wyliczenie takiego spalania jako liczba litrów spalonej ropy pomnozona przez 100 i podzielona przez liczbę przejechanych kilometrów. Właśnie dlatego, żeby uniknąć uwzględniania mnóstwa czynników zewnętrznych. Jeśli wychodzą różnice pomiędzy liczeniem 'na piechotę' a komputerem, to znaczy:
a) Algorytm wyliczania użyty w samochodzie jest inny niż ten prosty wzór
b) przejechane kilometry brane przez komputer do obliczen są inne niż te spisywane z licznika
c) miernik 'spalonego paliwa' w samochodzie nie podaje tych samych wartości co dystrybutor. Przy czym nie mam pojęcia, czy komputer korzysta z czujnika poziomu paliwa i oblicza różnicę, czy może pobiera informację z wtrysków czy też działa zupełnie inaczej.
Najbardziej prawdopodobną przyczyną będzie pewnie c) inny sposób licznenia spalonego paliowa. I tutaj pojawia się pytanie - dlaczego komputery samochodów (nie tylko mondeo, nie tylko ford) najcześciej zaniżają średnie spalanie? może to jdnak dystrybutor ma za małe litry, a nie komputer za duże?
A może jednak pora pójść spać i uznać, że litr to litr a taki sposób liczenia (km z licznika i ilość paliwa z dystrybutora) to jednak prawdziwy i referencyjny wynik względem komutera?
A swoją drogą nie sprawdzałem jeszcze jak duża rozbieżność jest u mnie - odezwę się po tankowaniu.
|