Odp: Aktualizacja oprogramowania (w serwisie)
To ten chip to jakis tragiczna poprawka, bo z twojego opisu wynika jasno ze problem jest ewidentny w chipie-a jezeli jest tak jak piszesz odnosnie stylu jazdy, i jezeli jezdzi spokojnie a i tak pali wiecej!!!! to odrazu ci powiem ze to nie chodzi wcale o chipa ale tak naprawde wyzsze spalanie przy spokojnej jezdzie po usunieciu dpfa- to oznacza tylko tyle ze ten silnik nadal pluje paliwem do wydechu bo raczej jest nie realne aby disel przy tej samej spokojnej jezdzie przed i po chipie palil z 6L do 8-9L.
Chodzi o to ze diesel jak jest nie obciazony to ma pracowac przy jak najwiekszym mozliwym nadmiarze powietrza(pomijajac egra-ale to inna bajka)
Wiec teoretycznie i praktycznie!!! po dobrze zrobionym chipie silnik podczas spokojnej jazdy powinien tak samo spalic paliwa przed jak i po chipie.
Zmieniac sie to powinno dopiero podczas butowania-wowczas silnik po chipie ktory dostaje wiecej paliwa moze spalic troche wiecej jak ten silnik bez chipa ktory ma nawet tą samą porównywalną moc-a dzieje sie tak dlatego ze po chipie silnik pracuje na ubozszej mieszance bo kazdy chce wyciagnac jak najwiecej nawet kosztem nie efektywnego spalania.
Ale u ciebie przy spokojnej jezdzie silnik pali az za duzo.
jezeli twoja jazda wyglada tak jak opisales to ja robie podobne trasy i mam spalanie srednio 4,5L lub mniej jak jade spokojnie. Za to wiem ze 2,0tdci moze podobnie spalic i przy wolnych trasach gdzie mozesz pomalu jechac na 5-6 biegu to powinienes miec naprawde niskie spalanie.
Powiem tak 2,0 tdci zreszta jak kazdy inny podobny diesel jadac do okolo 70km/h na ostatnim biegu powinien bez problemu miescic sie w 4L/100km lub mniej. jezeli sie nie miesci w 4L to juz napewno jest cos nietak.
|