Temat: [Transit 2000-2006] Ile wytrzymuje dwumasa?
View Single Post
Stary 29-09-2014, 11:40   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Ile wytrzymuje dwumasa?

Cytat:
Napisał FRESH2012 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
astanawiam się czy wymieniać to koło czy tylko sam kpl. sprzęgła?
Przy takim przebiegu dwumasa może być już mocno wypracowana, ale kumaty mechanik po wyjęciu skrzyni może jeszcze coś na jej temat powiedzieć. Sprawdza się zużycie pierścieni poliamidowych, łożyskujących jedno koło w drugim, jeżeli są całkiem na zdechu, to dwumasa stuka i pojawiają się opiłki ze startych łbów śrub mocujących koło do wału. Drugą rzecz podlegającą sprawdzeniu jest luz obwodowy, wynikający z zużycia (lub pęknięcia) sprężyn amortyzujących.
Ja już miałem drugą dwumasę z przebiegiem ok. 100 kkm, kiedy padł mi silnik (urwał się korbowód). Zmieniałem więc silnik, wszystko miałem na wierzchu wyjęte, sprzęgło miałem oryginalne z przebiegiem 250kkm i było już skatowane prawie na maksa - więc do wymiany. Biłem się z myślami, co robić - czy tylko sprzęgło zmieniać, czy także dwumasę znowu - mimo, że wyglądała nieźle. I zmieniłem wszystko dla świętego spokoju - rwanie skrzyni przy FWD to grubsza robota i wcale nie taka tania, nie ma co ryzykować, że za kilkadziesiąt tysięcy znowu dwumasa będzie do roboty. Z tym, że ja jeżdżę prawie 100% po mieście, mocno dynamicznie, silnik jest ustawiony na 140KM, więc w sumie dwumasa dostaje zdrowo w kość.
Zrobisz jak zechcesz, ja bym zmienił - niewiele życia jej zostało...
Cytat:
Napisał 1985matti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem mechanikiem ale moim zdaniem tam nie ma co spieprzyć.
Wszystko jest względne. Dla jednego nic nie ma do spieprzenia, inny wszystko spieprzy. Nawet młotek połamie...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-09-2014 o 11:51
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem