Nie regularny błąd P1664 sprężynka migająca
Witam wszystkich na początek powiem że jest to mój pierwszy post w życiu, proszę o wyrozumiałość. Poradnik pisania przeczytałem, mam nadzieję że wszystko jest ok.
Jestem właścicielem mondeo mk3 z 2002 roku TdCi Przeszukałem całe google, różne fora i sytuacje są podobne jak u mnie ale nie identyczne. Mianowicie nie zauważyłem żadnego związku z sytuacjami gdy pojawia mi się migająca sprężynka. Zawsze wtedy mam problem z odpaleniem samochodu. Muszę cofnąć stacyjkę do poziomu 0 i odpalam zazwyczaj już normalnie. Nigdy nie miałem problemów w trakcie jazdy nawet przy dużych prędkościach. Czy też przy dużym obciążeniu(Zaciągam ręczny pod górkę i próbuję ruszyć) Wyniki z pracy wtrysków na komputerze wyszły bardzo dobrze(według handlarza autami). Komputer wskazał błąd P1664 i nic więcej. Może też się zdarzyć że jeżdżę tydzień bez problemu a czasem jest tak pojawia się notorycznie.
Coś więcej o Aucie.
*Oleje filtry itp wymieniałem w zeszłym roku w listopadzie robię rocznie raptem 10tyś km max.
* Kolektor ssący mam wyczyszczony całkiem niedawno(zresztą ogromne pozytywne zaskoczenie po całym zabiegu).
* Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem.
* Świece mam wszystkie sprawne.
* Mam wrażenie że pali mi więcej bo komputer pokazuje 7.5 gdyby było 6.5 uznał bym za ok (nogę mam ciężką )
* Paliwo tankuję na tej samej stacji częściej Verve niż normalne paliwo.
* Czujnik położenia wałku rozrządu mam szary. (Podobno da się jakoś go sprawdzić ale nie mogę się doczytać w jaki sposób)
* Dodam że obok 2 wtrysku jest mokro ale nie znacznie stwierdzam że to olej a nie ropa, szykuję się do wymiany uszczelki wtrysku.
Jeśli się nie mylę to pompa paliwa jest umieszczona z przodu silnika pod kolektorem ssącym . Z tego kolektora sadza wydostawała się na zewnątrz pod nieszczelną uszczelka i ochlapała wszystkie przewody i pompę zastanawiam się czy to może być jakiś powód tego błędu. Błąd pojawia się gdzieś od ponad miesiąca.
|