Cytat:
Jeśli dodatkowo mogę się przyczepić - wartość energetyczna podawana jest w MJ/kg (jednostce energii na kg paliwa) a 1kg gazu to ok 1.7l gdzie 1kg benzyny to 1.14l co jak sądzę przy wyliczaniu paliwa w mapkach o których kolega wspomina delikatne zamieszanie wprowadza... Myślę, że temat można zakończyć bo niczego więcej chyba nie dodamy aby wszyscy zadowoleni byli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
No wlasnie ani ja sie nie pomylilem ani ty sie nie pomyliles
Jezeli znalazles takie informacje to twoj mnoznik = 1,7/1,14= ~1,5~
Ja podałem wam swoje zrodło
http://www.lpg-consulting.pl/?page=gaz
"Przeliczenie wartości opałowej propanu w odniesieniu do innych nośników energii"
I pisze wyraznie 1L LPG=0,65L Pb
ALE znalazlem takze inne zrodla ktore podaja ze
Moj 1L PB = 39MJ to moze byc czasem tak ze 1L Pb= 36MJ a jeszcze gdzies indziej znalazlem ze 1L PB=32MJ
I jest to jedyna watpliwosc którą mam, niemniej jednak obliczenia ktore byly z kilku miesiecy
potwierdzaja ze samochody ktore byly sprawdzane palily srednio 1,5x Wiecej LPG jak benzyny i zazwyczaj to bylo ponad 1,5x i nie mniej.
PS. prosze nie zapominac ze to jest po podliczeniu LPG i po odjeciu zuzytej PB w czasie testu. (mnoznik = Zuzycie LPG/ (Srednie wczesniejsze zuzycie PB-PB zuzyte w tescie) )