Kopcenie na biało i szarpanie
Witam,
mam problem z Fordem Focusem 1.8 TDCi 115 KM. Samochód po dłuższej przerwie kopci na biało/siwo, nie ważne czy odpalam go rano czy po południu. Przy odpalaniu słychać dość głośny stuk spod maski. Gdy jadę samochodem około kilometra to oprócz kopcenia samochód zaczyna szarpać, głównie szarpie przy około 2000 obrotów trzymając stałą prędkość. Podczas tego szarpanie słychać metaliczny równomierny stuk wydobywający się gdzieś spod maski. Objawy ustępują po około kilometrze. Jeżeli samochód się już "wykopci" to już nie zakopci do następnego dnia albo następnym razem dopiero za 2 dni po postoju.
Na początku podejrzewałem uszczelkę pod głowicą bo miałem niski poziom płynu, ale po dolaniu płynu nie ubywa.
Sprawdzane były świece - sprawne
wtryski - nie przelewają
filtr paliwa - nie ma opiłków, trochę syfu na spodzie
Na komputerze pokazuje się błąd P1200 (uszkodzenie wtryskiwaczy) jednak żadne kontrolki nie świecą się na desce. Błąd nie chce się skasować.
Mechanik zasugerował, że jeżeli nie ma opiłków w filtrze, to może uszkodzony jest sterownik (pompy wtryskowej?).
Czy ktoś z Was ma może jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną takich usterek? Regeneracja wtryskiwaczy w celu potwierdzenia/wykluczenia diagnozy nie wchodzi w grę ze względów ekonomicznych. Czy na początek wlanie jakiegoś płynu do czyszczenia układu wtryskowego do ropy to dobry pomysł?
|