View Single Post
Stary 08-10-2014, 20:35   #7
Kali_33
ford::beginner

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Jasny dym TDCI

Odgrzeję temat bo może się komuś przyda. Praktycznie w 99% poradziłem sobie z problemem. Dymienie było skutkiem kilku czynników:
1. podstawowy to olej ponad max miarki - wywalało go odmą.
2. niesprawny (nieszczelny) łącznik odmy i dolotu. W odmie jest taki zawór na sprężynie, który pod wpływem podciśnienia w dolocie zamyka się. Jeśli łącznik jest nieszczelny ciśnienie nie osiągnie wartości, która pozwoli mu się całkowicie zamknąć, skutkiem czego przy "butowaniu" do dolotu jest zasysany olej z silnika. Skutek - zbyt bogata mieszanka - czarny dym, w ekstremalnej sytuacji mieszanka spali się w dolocie i będzie biała "zasłona".
3. Powyższe spowodowało spore zasyfienie dolotu (nieco to wyczyściłem na ile był dostęp) oraz zaworu egr mazią olejową (nie domykał się). Zatkałem go zaślepką - dymienie trochę się zmniejszyło.
4. Nieszczelna obudowa klapy gaszącej/przepustnicy - wymiana uszczelki (patrz forum mazdy) - efekt prawie niezauważalny ale olej z dolotu nie cieknie już na alternator.
Po wymianie łącznika odmy (150 zeta w plecy), uszczelki klapy (10 zł), wymianie oleju do poziomu mieszczącego się w skali i porządnym "przedmuchaniu" na autostradzie (ok. 600 km z butem w podłodze) jest jednie leciutki dymek przy max. przyspieszaniu. Podejrzewam że w miarę oczyszczania się kolektora dym całkowicie zniknie. Myślę że problem został całkowicie rozwiązany i okazuje się że niekoniecznie trzeba szukać przyczyny we wtryskach, turbinie itd. i wydawać krocie na naprawy.
Kali_33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem