View Single Post
Stary 12-10-2014, 12:02   #48
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Wyprzedzanie na pasie kolizyjnym/za innym autem = mandat??

W takich zdarzeniach z pewnością przyda się kamerka (rejestrator jazdy). W przypadku zajechania drogi (skręcający w lewo zajechał drogę wyprzedzającemu), gdy kierujący pojazdem wykonuje manewr skrętu nie upewniwszy się, czy jest wyprzedzany, to kamerka udokumentuje, kto był pierwszy na lewym pasie. Gorzej gdy, kamerka zarejestruje zdarzenie zgoła inne: to skręcający w lewo, już wykonuje manewr skrętu , a pomimo tego ktoś rozpoczął manewr wyprzedzania. Bez kamerki, będziemy mieli do czynienia z zagadką "na dwoje babcia wróżyła". Sprawca wykroczenia, czy wypadku ma prawo bronić się wszelkimi dostępnymi środkami (w tym kłamstwem), natomiast świadek, czy poszkodowany ma obowiązek mówić tylko prawdę. I tu rodzi się problem, bo nawet ewidentna wina, przy odpowiedniej argumentacji sprawcy, oraz braku jednoznacznych zeznań świadków (bądź poszkodowanego), może okazać się czynnikiem uniemożliwiającym wskazanie winnego (zasada domniemania niewinności). W praktyce oznacza to, że pomimo iż wyprzedzałem w miejscu dozwolonym, nie przekroczyłem dopuszczalnej prędkości, to może mi zostać przypisana wina (lub przyczynienie do zaistnienia zdarzenia), w momencie gdy argumentacja drugiego uczestnika dopuszcza inny przebieg zdarzenia, a zeznania świadków nie pozwolą jednoznacznie ustalić okoliczności. W takiej sytuacji (brak wskazania winnego) ubezpieczyciel odmawia wypłacenia odszkodowania (możliwe to jest tylko dla posiadaczy AC, ale tylko w przypadku dochodzenia roszczeń za szkodę rzeczową). Brak wskazania winnego ogranicza możliwość uzyskania odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu i praktycznie uniemożliwia dochodzenie roszczeń za szkodę rzeczową (samochód i ładunek).