View Single Post
Stary 14-10-2014, 14:57   #1
jakmax
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: CMAX Automat CVT
Silnik: 1,8 B+G
Rocznik: 2006
Domyślnie Brak Mocy, Szapranie, Dziwne Obroty przy odpalaniu

Witam Wszystkich Posiadaczy Pojazdów Marki Ford

Z racji, że przez ok 3 miesiące nie mogłem zarejestrować się na forum przejrzałem go dość dokładnie bez możliwości odpowiedzi. Mój temat był poruszany wielokrotnie ale rzadko dochodziło do jego pozytywnego zakończenia więc zwracam się z prośba o pomoc.

Pacjent C-MAX 1,8 (125KM) 2006r. Benzyna + Gaz Sekwencyjny z automatyczną skrzynią biegów CVT.

Problemy (możliwe że powiązane)

A. Silnik wraz z nabieraniem temperatury traci moc (głównie na niższych obrotach od 1500 do 4000. Najgorsze jest ruszanie bardzo ciężko się zbiera.

B. Trzęsie silnikiem na biegu jałowy. Trzęsie zawsze czy zimny czy ciepły. Raz mocniej raz słabiej (tutaj nie znalazłem zależności żądnej jak mu się chce)

C. Przy samym uruchamianiu silnika obroty potrafią dochodzić do 2000-2500rpm następnie w ułamku sekundy opadają do swojej wartości czyli około 800rpm. Im cieplejszy silnik tym obroty wyższe. (obroty nigdy nie falują)

Co Zrobiłem:

1: Czyszczenie przepustnicy (nie pomogło nic)
2: Wymienione świece na oryginalne (brak reakcji)
3: Kupiłem co prawda tylko jedną Cewkę Wysokiego Napięcia i sprawdzałem po kolei cylindry brak reakcji (tutaj moje pytanie warto brnąć w tym kierunku dalej?)
4: Sprawdziłem Katalizator puszcza spaliny bez problemu
5: Kolektor dolotowy rozebrałem i sprawdziłem jest szczelny, a klapki działają prawidłowo według ich przeznaczenia
6: EGR tutaj moje pytanie po wykręceniu silnika sterującego EGR uruchomiłem silnik działał jak zwykle. W momencie ręcznego wciśnięcia bolca do oporu silnik zgasł (czy to prawidłowa reakcja ? czy w pierwotnej pozycji EGR jest otwarty czy zamknięty?)
7: Wyczyszczony MAP Sensor (bez reakcji)
8: Wymieniony termostat oraz czujnik temperatury płynu chłodniczego (Brak reakcji)
9: Błedów DTC Brak
10: Kasowanie KAM (brak reakcji)
11: Ostatnio Dobrałem się do śrubki w przepustnicy regulującej maksymalne domknięcie wykręciłem ja do maksymalnego zamknięcia przepustnicy (minimalnie pomogło obroty przy odpalaniu teraz to od 1700 do 2000) Reszta problemów bez zmian

Panowie i Panie nadal walczę mimo tego że autem spokojnie da się jeździć to lubię takie zagadki rozwiązywać i myślę forum jest miejscem do tego stworzonym.

W razie czego mam ELM-a (co prawda starego ale po przeróbce daje rade) i programy.

Pozdrawiam i zachęcam do konstruktywnej dyskusji.
jakmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem