Cytat:
|
A w jaki sposób webasto ma "działać błyskawicznie"? Dogrzewacze cieczy chłodzącej (a takim jest webasto czy eberspacher) muszą najpierw podgrzać ciecz (tak ok. 5 litrów, następnie zaś za jej pomocą blok silnika i równolegle powietrze. Nie ma żadnej szansy na "błyskawiczność"... No chyba, że czas rzędu 5 minut to "błyskawicznie"...
PTC (czyli dodatkowa nagrzewnica elektryczna) to rodzaj elektrycznej "farelki" o mocy ok 700W, ogrzewającej wprost powietrze w kanale dolotowym do wnętrza pojazdu. Taka nagrzewnica ma szansę na "działanie błyskawiczne" - ciepłe powietrze leci po ok. 30 sekundach...
|
Sprawdzałem jak działa PTC u mnie w zimie i letnie powietrze zacznie lecieć po min 2-3 minutach. Ciepłe jeszcze 2-3 minuty później. Pod warunkiem, że temperatura nie spadła poniżej -10 st. C.
Problem z PTC jest taki, że jak zapalisz samochód w garażu gdzie jest np. +15 st. C i wyjedziesz na -25 st. C to PTC nie włączy się. I wtedy jest zimno z 10- 15 minut. Moim zdaniem ono startuje tylko przy uruchomieniu samochodu poniżej jakiejś temperatury.
Wydaje mi się że czasami wystartuje i przy +10 st. bo słychać cichutkie brzęczenie z pod deski po lewej stronie.
Webasto można ustawić na konkretną godzinę lub uruchomić kluczykiem z kilkuset metrów i dlatego jest lepszym rozwiązaniem.