Cytat:
|
A w jaki sposób webasto ma "działać błyskawicznie"? Dogrzewacze cieczy chłodzącej (a takim jest webasto czy eberspacher) muszą najpierw podgrzać ciecz (tak ok. 5 litrów, następnie zaś za jej pomocą blok silnika i równolegle powietrze. Nie ma żadnej szansy na "błyskawiczność"... No chyba, że czas rzędu 5 minut to "błyskawicznie"...
PTC (czyli dodatkowa nagrzewnica elektryczna) to rodzaj elektrycznej "farelki" o mocy ok 700W, ogrzewającej wprost powietrze w kanale dolotowym do wnętrza pojazdu. Taka nagrzewnica ma szansę na "działanie błyskawiczne" - ciepłe powietrze leci po ok. 30 sekundach...
|
słusznie - teraz zaczniemy się zastanawiać nad definicją "błyskawicznie"
dla mnie błyskawicznie to czas do 5 minut - leci już bardzo ciepłe powietrze z nawiewów.
Realnie, bez odpalania webasto zdalnie, jak wchodzę do zimnego samochodu po nocy to te 5 minut kończy się praktycznie za brama osiedla.
Co ważniejsze w tym czasie mam już temperaturę roboczą cieczy w silniku a nie tylko ciepłe powietrze na kratce nawiewu.
Minus odpalania zdalnego jest taki że śmierdzi mi spalinami w samochodzie zanim uruchomię silnik i przewieje wszystko - coś tu jest niedopracowane