18-10-2014, 20:51
|
|
|
ford::amateur
Imię: Krzysiek
Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
|
Odp: drgania przy przyspieszaniu
Cytat:
|
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu szeregowy. Poproszę starszych szarżą o diagnozę.
Podczas przyspieszania na 4 i 5 biegu (na 3 w mniejszym stopniu) w zakresie obrotów 2000 - 2500 pojawiają się wstrząsy samochodu (całego, najbardziej z przodu, nie kierownica, raczej cały się trzęsie). Na ustabilizowanej pędkości jest dobrze, jak wcisnę sprzęgło idzie jak po stole, ale przyspieszanie jest fatalne. I mam też wrażenie jakby mocy mu brakowało... tak delikatnie, ale chodził ostatnio lepiej. Leje mu premium ale to nie pomaga. Mam wrażenie że na rozgrzanym się to dzieje.
Fura: c-max, 1.6 TDCi, 2004, przebieg pow. 200000, regularnie robiony, zawieszenie w porządku, opony nowe,
Przy rozruchu chodzi stabilnie, nieco może słychać stuki. przy gaszeniu mała wibracja, ale ciążko mi powiedzieć że anomalna.
Jak jadę 130-140 km /h wibracja się uspokaja, nawet podczas przyspieszania (nie jest taka mocna, ledwo zauważalna). Jak jadę na 3 biegu i wcisnę gaz też nie czuć jej za bardzo. Dopiero na 4 i 5 przy 100- 120 km/h i w zakresie obrotów zaczyna telepać całą furą.
Oczywiście pomysły są ale trzeba się zdecydować: dwumasa ? wtrysk któryś się spóźnia? coś innego jeszcze?
Mam wrażanie jakby jeden z wtrysków się spóźniał. Jak dostaje obciążenie to się zacina, nie idzie i silnik wibruje. Tylko czy nie powinien dymić wtedy?
Co zrobić najpierw?
Pozdrawiam
KM
|
Hej. Czy udało Ci się usunąć tą awarię? Ja mam Focusa 1,6 TDCi 2005r z identycznymi objawami. Wymienilem dwumasę ale nic to nie dało. Mechanik mówi że przeguby są ok, ale może faktycznie nie sprawdził tego dokładnie. Będę wdzięczny za odpowiedź.
|
|
|