Odgrzewam, bo już teraz się zepsuło dokumentnie.
Mianowicie wyglądało to tak: nagle nie otworzyły się lewe tylne drzwi. Ani z zewnątrz ani od wewnątrz.
Przy zamykaniu z kolei nie zamykały się żadne po prawej stronie. Czyli działały tylko drzwi kierowcy.
Tematów o centralnym jest ze 200. Każdy najpierw radzi sprawdzić kable. Więc sprawdziłem.
W tylnej klapie przerwany czarno-czerwony idący do górnego Stopu. Nie znalazłem drugiego końca, za to znalazłem inny kabel - czarny cienki też przerwany. Ale jego końca też nie znalazłem (sic!) - od czego ta cholera jest?
Więc oddałem auto do elektryka. No i mam mieszane uczucia. Ten ponoć posprawdzał kable w przelotkach i wszystko jest OK.
Mówił, że przelutował jakiś moduł i ze dwa razy zadziałało (tylne lewe z drzwi się odblokowały). Ale teraz dalej nie otwierają ani nie zamykają się żadne oprócz kierowcy.
Elektryk mówił, że Ford ma jakieś specyficzne sterowanie centralnym i może być tak, że wymiana jednego silniczka nic nie pomoże, bo one chyba są szeregowo (jeden nawala to reszta nie działa). Jak więc znaleźć ten nie działający? Zacząć od tego lewego z tyłu?
Jak pisałem poprzedni post (ten co samo się naprawiło) nie działały tylne prawe drzwi....
Nie bardzo się orientuję co tam siedzi i jak powinno działać. Elektryk nie budzi mojego zaufania (mam innego zaufanego ale strasznie daleko ode mnie). Jakie macie sugestie?
Nie działa również zamykanie/otwieranie z przycisku ze środka auta.
Przy zamykaniu/otwieraniu nie słychać pracy silniczków.
Klapa i klapka wlewu paliwa - działa.
Znalazłem takie porady:
"Rozebrać i przeczyścić zamek"
"Pewnie silniczek umarł - standardowo"
tu znalazłem fotorelację
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=118169
ale zdjęcia są wielkości znaczków pocztowych.
Czy wymieniając te sprężynki uzyskam jakiś efekt czy nie tędy droga?
Może to głupie pytanie ale jak sprawdzić czy jest napięcie podczas zamykania/otwierania - mam miernik ale pod które kable podpiąć?
Tu jakby ktoś kiedyś szukał - numerów silniczków
http://forum.fordclubpolska.org/show...27&postcount=6