Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i opony
View Single Post
Stary 26-10-2014, 18:44   #190
Grisza011

Domyślnie Felgi i opony na zimę 16 cali.

Witam.

Wiem ,że podobnych tematów trochę jest, ale nie dały mi one odpowiedzi.
Mam na lato alufelgi 18 cali i opony 235/45/R18

Na zimę już kilku znajomych doradziło mi
koła i felgi 16 -tki , bo łatwiej ruszać w śniegu, łagodniej na nierównościach , mniejszy poślizg itd.

Wybór padł na felgi stalowe ponieważ są trwalsze (opinia kolegi i również fachowca z centrum oponiarskiego ) .
Natomiast w tym samym centrum oponiarskim powiedziano mi ,że jeśli chodzi o oryginalne fordowskie felgi stalowe - to są one mniej trwałe niż aluminiowe oryginalne fordowskie - i lepiej poszukać felg stalowych innej firmy.
Zdziwiłem się...

W związku z tym jakie felgi byście polecili, oczywiście 16", rozstaw śrub 5x108, ET=50 , otwór centrujący 63,3 mm. (do 240 PLN max) za sztukę.

1.Pytanie dotyczy jakiej firmy mają być i jaka szerokość felgi oraz które oznaczenie mówi ,że felga jest wzmocniona - bo taka podobno do S-Maxa powinna być?
I czy na feldze datę produkcji sprawdzę i czy to ma znaczenie ?

2. Jakiej firmy opona 215/60/R16, minimum: 98H wzmocniona (oznaczenie XL ?) - do 420PLN za sztukę max.
Oczywiście jeśli tańsze podobnej jakości to tym lepiej.
Najważniejsze dobra przyczepność na błocie pośniegowym i jazda po śniegu, niekoniecznie duże prędkości - do 130-140 km/h max nawet na dobrej nawierzchni w zimie.

Wszędzie widzę 6.5 J - ale stosując się do wskazówek ,które znalazłem na forum to felga dla opony 215/60 R16 powinna mieć szerokość w zakresie 6.5 do 8.5 cala - więc idealnie 7.5 cala (po środku tych wartości).
Tymczasem w ofertach natknąłem się w zasadzie wyłącznie na szerokość felgi 6.5 cala.
Tutaj kilka ofert felg, różne ceny ale czym się poza ceną różnią -nie mam pojęcia.

http://centrumfelg.pl/cf-felgi-stalowe.jsf

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie - pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Grisza011 ; 26-10-2014 o 20:56
  Odpowiedź z Cytatem