Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 27-10-2014, 14:21   #1365
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał retro-galant Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja mam zimowe opony firmy Stratus to tzw nalewki i powiem wam że mam je 4 lata i nic praktycznie zero śladów zużycia ,płaciłem 80 zł sztuka za nowe rozmiar 205/60/16 i wiem że będziecie się śmiać ale przez 4 sezony zawsze dawałem radę wyjechać a mam do asfaltu 3 km także dają radę dla mnie 8 na 10 w skali .
To zastanów się z czego muszą być zrobione i jaką mają przyczepność skoro po 4 latach jak sam piszesz praktycznie w ogóle nie wykazują zużycia.
To tak jakby ktoś miał klocki i tarcze wykonane z materiałów, które się praktycznie nie zużywaję (pomijam prawdziwą ceramikę).
Jak myślisz, dobrze by hamowały?
Oczywiście nie zamierzam krytykować Twojego poglądu na sprawę, ale spójrz też na to z takiego punktu widzenia jak mój.

Bump:
Cytat:
Napisał neto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie przeglądam ten wątek i wiele razy czytałem, że kupujecie do MK4 2.0 TDCi rozmiar 205/55 R16 - czy to nie jest czasem rozmiar tylko do MK4 z silnikiem 1,6?
Cena jest atrakcyjna bo tylko centymetr węższe a w klasie permium można zaoszczędzić grubo ponad 100 zł na sztuce.
Czy ktoś z użytkujących takie oponki(zwłaszcza wkombiaku) mógłby się wypowiedzieć?
No właśnie też mnie ta kwestia interesuje - w moim aucie mam 215/55R16, komplet dobrych opon to wydatek rzędu 2 000zł.
O ile w wypadku letnich nie zamierzam kombinować, zresztą Dunlopy które mam na pewno jeszcze 1 sezon przejadą, o tyle przyszło mi do głowy czy aby w przyszłym roku (zimówki, które teraz założyłem jak sądzę będą u mnie używane już ostatni sezon) nie kupić 205/55R16.
Różnica to 1,7% według kalkulatora i pytanie czy będę ją odczuwał?
Jak napisał kolega, którego cytuję 400-500zł na komplecie oszczędności kusi.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-10-2014 o 14:26
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem