Odp: Aktualizacja oprogramowania (w serwisie)
Troche w inna strone niz powyzej, wciaz odnosnie aktualizacji PCM w serwisie chcialem podzielic sie 1 obserwacja, jestem ciekaw czy jeszcze ktos tak mial i co to oznacza.
Foka jak w sygnaturze, w sierpniu zaktualizowalem w serwisie we Wroclawiu PCM z 7M51BCE do ostatniego dostepnego 7M51BNA. Oprocz opisywanych juz na forum pozytywnych obserwacji odnosnie pracy silnika, mam jeszcze jedna. Mialem powracajacy blad EGR (po skasowaniu, nawet resecie KAM, i tak wracal w ciagu najdalej tygodnia) i zastanawialem sie nad jego wyczyszczeniem / zaslepieniem. Wczoraj pierwszy raz od dluzszego czasu podpialem sie ELMem zeby wlaczyc nagrzewnice i przy okazji sprawdziwszy bledy stwierdzilem ze zadnego bledu EGR juz nie mam (czyli nie wrocil od sierpnia do pazdziernika!). Co to moze 'lopatologicznie' oznaczac:
- nowe oprogramowanie lepiej sobie zarzadza EGRem i zawor po prostu dziala?
- czy moze Ford wpadl na pomysl czegos co w niektorych branzach bywa nazywane Service Call Avoidance, czyli jakis tam problem na podkomponencie jest, ale na tyle niegrozny ze oprogramowanie przestaje go sygnalizowac, przynajmniej w warstwie dostepnej dla uzytkownika?
|