View Single Post
Stary 28-10-2014, 20:51   #78
Audi'ofil
ford::average

Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jak przerobić fabryczne Webasto na uruchamianie z pilota w kluczyku

Przyznam. Nie wiem czy został spełniony warunek 70 min.
Dla mnie to uruchamianie jest trochę zbyt zawiłe. W innym aucie, chcę uruchomić teraz to czy z pilota, czy z kokpitu uruchamiam bez problemu i mogę włączać i wyłączać kilka razy pod rząd (oczywiście musi być tylko spełniony warunek minimalnej ilości paliwa i naładowania akumulatora, nie jest wymagana minimalna temp. bo daję nagrzewania na max'a i piec nawet latem uruchamia się, aby jak najszybciej dogrzać do zadanej temp. Jedynie automatyczne załączanie występuje, jeżeli załączam silnik, a temp. jest poniżej 7°C to piec sam się uruchamia - to widzę też jest w kudze).
Główna różnica tak jak pisałeś w programowaniu jest taka, że w fordzie, nastawia się czas o którym już ma być nagrzane auto (prawdopodobnie komputer po analizie temp. zewnątrz i wewnątrz ustawia sam wcześniejszy czas uruchomienia pieca). Zaś w starym aucie, ustawia się samemu wcześniejszy czas uruchomienia pieca (od 20 do 30min wcześniej przed planowanym wyjazdem w zależności od temp).
Jednak zazwyczaj wygląda to tak, że wstając rano załączam pilotem piec, a po ogarnięciu się w domu wchodzę do już nagrzanego auta).

Są plusy i minusy obydwu rozwiązań:
Kuga:
+ nie muszę analizować temp
- jeżeli wyjdę później jak zaplanowałem, auto może być już ostudzone

Stare auto:
+ jeżeli się spóźnię, piec może chodzić nawet do 1h i nie ma ryzyka, że wejdę do zimnego auta (w każdej chwili też pilotem mogę go włączyć lub wyłączyć)
- może trochę większe zużycie paliwa

Ostatnio edytowane przez Audi'ofil ; 28-10-2014 o 21:26
Audi'ofil jest offline   Odpowiedź z Cytatem