Przygasanie świateł przyczyny ?
Wczoraj wieczorem po włączeniu silnika zauważyłem pulsowanie świateł. Zmierzyłem napięcie na akumulatorze przy włączonym silniku :
bez obciążenia 14,8V
ze światłami 14,6V
z włączoną dmuchawą i podgrzewaniem szyby 12,2V.
Niestety nie sprawdziłem czy napięcie by wzrosło po dodaniu gazu. Temperatura powietrza 8 stopni.
Dziś rano problem już nie występuje, temperatura 1 stopień. Po nocnym postoju przed włączeniem silnika na akumulatorze 12,6V a na włączonym silniku 14,6V. Po kolei włączałem odbiorniki prądu i cały czas było 14,6V. Jak włączyłem podgrzewanie przedniej szyby spadło do 13V ale jak dodałem trochę gazu to wzrosło do 14,6V.
Alternator był naprawiany pół roku temu. Montaż i demontaż alternatora 220zł + komutator 60zł + łożysko 20zł + szczotki 18zł + kasowanie błędów kompa 50zł, razem 368zł.
Gdzieś na forum znalazłem że przyczyną może być regulator napięcia alternatora. Czyli w sumie ta część nie była naprawiana ostatnio.
Co może być jeszcze przyczyną pulsujących świateł? Dlaczego problem raz występuje a raz nie?
Elektryk powiedział że trzeba przyjechać jak światła będą pulsować i wtedy będzie szukał. Tylko jak to zrobić jak problem występuje tylko czasami? Czekać aż całkiem się coś posypie?
|