View Single Post
Stary 30-10-2014, 10:45   #6
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Światła mijania działają tylko po zapłonie, można je załączyć manetką drogowych

Cytat:
Napisał vayizmir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proszę nie mówić, że szukam problemów na siłę z tego względu, że w poprzednim focusie mk2 1.8TDCi którego miałem światła działały bez zapłonu, a w drugim aucie jakie posiadam czyli Astra G [...]
Witam

1) Mówimy o fordach, więc to co dzieje się w Oplach czy innych nie ma tu znaczenia.

W Fiacie światła też inaczej się zachowywały niż w Fordzie

2) Po co miałyby się włączać światła mijani lub długie, bez kluczyka?

Piszesz:

Cytat:
Napisał vayizmir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]

Sytuacja I: Zapłon wyłączony
- Po przekręceniu przełącznika w pozycje świateł mijania zapalają się światła pozycyjne podświetla się licznik, gdy otworzę drzwi brzęczy przypomnienie o pozostawionych włączonych światłach, jednak światła mijania nie zapalają się
[...]
To wydaje mi się jak najbardziej normalne i sensowne

Prosty przykład - jedziesz samochodem z włączonymi światłami, zatrzymujesz się i wyłączasz silnik => wysiadasz i zapominasz wyłączyć światła => światła mijania się wyłączają i zostają tylko pozycyjne aby oszczędzić akumulator - jak najbardziej normalne zachowanie samochodu

W mondeo mam tak samo
- włączone światla wyłacznikem
- gaszę silnik
- wtedy gasną światła mijania i przeciwmgielne
- pozostają tylko pozycyjne
- pika piszczyk świateł

pozdrawiam
Arturek

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 30-10-2014 o 10:52
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem