View Single Post
Stary 31-10-2014, 23:26   #28
aligatorek
ford::amateur

Model: Mondeo 2.0 TDCi MK4
Silnik: diesel
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Mondeo Mk3 2,0 TDCI Błąd P132B moduł turbiny - sprężynka rozwiąznie

Powiem tak w tym temacie - jestem przekonany że na 99,9% przyczyną zawalania się kierownicy turbo powodującej właśnie błąd sterowania 0132b są po prostu zbyt małe przebiegi danych aut. Ja zimą wyczyściłem perfekcyjnie swoją kierowniczkę bo była zapieczona na amen, turbinka działała po tym zabiegu bezproblemowo może ze dwa miesiące i później znowu zaczęły się sprężynki najpierw raz na jakiś czas, coraz częściej aż obecnie są codziennością. Auto odpala, za moment włącza się tryb awaryjny i trzeba przejechać kilometr, wyłączyć auto, włączyć i działą normalnie. Rozpiąłem ostatnio cięgno bo też myślałem że to może być jednak sterownik i... guzik z pętelką - kierowniczka w turbinie zawalona. Przedtem jak auto pod moim kopytem latało na trasach co drugi dzień a czasem i codziennie to wszystko działało jak złoto. Odkąd autem jeździ żona do miasta i z powrotem to właśnie dzieją się takie cuda. Widać że ten motor jest po to by robić przebiegi a malutkie przejazdy mu najzwyczajniej na zdrowie nie wychodzą i tu jest problem.
aligatorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem