Kupiłem w końcu opony do S-Maxa na zimę Nokian WR D3 215/60/R16 98H tak jak
TomCat
A teraz
przestroga dla innych...
Chciałem kupić stalowe felgi 16", 6.5J , 5x108, ET=50. Miałem zaproponowana bardzo dobrą cenę - 193 zł/sztukę - felga włoskiej produkcji, nowa.
Na miejscu (hurtownia) okazało się, że skończyły im się do S-Maxa, ale mają dedykowane do Mondeo, C-Max. Parametry felg w specyfikacji były identyczne jak z S-Maxa :16", 6.5 J, 5x108, ET=50, a cena za sztukę 170 zł. Sprzedawca powiedział, że nie ma problemu, że powinny pasować, że wcześniej klient kupił do Galaxy takie i było ok. Zmierzyłem jeszcze średnicę otworów na szpilki- wynik :15, 8 mm. Pomyślałem, że będzie dobrze i kupiłem.
Niestety w serwisie oponiarskim okazało się, że felga wprawdzie wchodzi na szpilki, ale nakrętka (oryginalna do felg stalowych, gwint 14 mm) nie wchodzi stożkiem w otwór felgi, tylko się styka z krawędzią otworu.
Powiedzieli, że mogą mi założyć te felgi na moją odpowiedzialność, bo nie dają gwarancji - ponieważ nie można dokręcić prawidłowo felgi.
Podziękowałem i oddałem felgi do hurtowni. Straciłem tylko czas, bo chciałem zaoszczędzić niecałe 100 zł na cenie felg no i sprzedawca felg nie do końca był kompetentny.
Wychodzi na to, że otwór na szpilki w felgach stalowych do S-Maxa powinien mieć średnicę
około 18 mm, tak że jak kupujecie nieoryginalne stalówki to lepiej sprawdzić od razu, bo ten parametr nie jest chyba nawet wyryty na samej feldze, nie mówiąc już o specyfikacji handlowej towaru.
Teraz zastanawiam się czy nie kupić jednak alufelgi 16 "na zimę.
Mam dobrą cenę na Alutec Grip -sprzedawca twierdzi, że ta felga jest robiona pod kątem warunków zimowych :
http://centrumfelg.pl/cf-felgi-alumi...t.jsf?id=62093
Ma ktoś może taką i może polecić ? A może inną?