Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 02-11-2014, 20:32   #135
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Czyli generalnie nowy Transit na + czy - ?

Jeździłem w tym tygodniu furgonem 125 koni , niby trochę mało , ale i tak jeździ lepiej od Iveco 3.0 150km - nie ma porównania . Generalnie w Iveco tragedia , beznadziejne wnętrze , najtańsze plastiki , niewygodna kierowca , nieczytelne zegary , w nowym samochodzie odpadła dźwignia do otwierania maski... itp itd .

W maju jeździłem też Mercedesem , wiadomo , jeździ się świetnie , wygodny i w ogóle , ale kosztuje , zwłaszcza z wyposażeniem .

A Transit ? Długie podwozie 155 km z oponami 235 , z prawie maksymalnym wyposażeniem , bak 100 l , hak , przetwornica 230v , elektrycznie składane lusterka , podgrzewana przednia szyba , kolorowa nawigacja , halogeny przeciwmgielne , dwa akumulatory , monitorowanie ciśnienia w oponach , tempomat , skórzana kierownica , klimatyzacja , rozruch w -29 stopniach , i cośtam cośtam , facet już nie mógł niczego więcej zaznaczyć - do zapłacenia 113 tysięcy bez zabudowy . Dobre 50-60 tysięcy mniej od Mercedesa i Iveco .

A wnętrze ? Rewelacja , czułem się jak u siebie w domu . Miękki fotel , miękkie zawieszenie , nie tłucze się po kostce brukowej . Rewelacyjna kierownica , niemalże sportowa , świetna skóra , grubsza tam gdzie trzyma się dłonie , świetnie się nią manewruje . Rewelacyjne radio , intuicyjne sterowanie . No i to podświetlenie , bardzo czytelny biały + turkusowe wskazówki , turkusowe przełączniki i przyciski . Brak zaślepek na desce rozdzielczej . Świetny kluczyk .

W Iveco kierownica wygląda jak w octavii mojego kuzyna , która ma przejechane ponad 400 tysięcy i kierownica prawie nie istnieje w tym samochodzie , a kluczyk wygląda jak jajko .

Ford sprawia niesamowite wrażenie .

Są też pewnie minusy . Elektryczny fotel tylko w furgonie ( dlaczego ?! ) , asystent pasa ruchu i inne system z dużym wyświetlaczem między zegarami też tylko w furgonie ( dlaczego ?! pewnie czujniki w nadwoziu ) , brak automatycznej klimy ( dlaczego ?! strzał w stopę numer trzy ) , ale pan powiedział , że zamieni nam panel na automatyczny za dodatkowe 1900 zł , automatycznie opuszczana do końca tylko szyba kierowcy ( dlaczego ?! ) .

Ale generalnie jeździ się niesamowicie , jak nadmuchanym Focusem . Dla mnie bardzo na plus , poważnie zastanawiam się nad tym samochodem . Z resztą patrząc na cenę konkurencja ginie . Tylko te 155 km . Mało . Ciekawe co będzie się działo na oponach 235 . W marcu zrobiłem 4 tysiące km Transitem 2011' w największym furgonie , po autostradzie te 140 km leciało 166 km/h według licznika ( według nawigacji 155 km/h ) . Chciałbym żeby i ten tyle jeździł na szybkim moście , zwłaszcza że będziemy mieć kontener , i to dosyć wysoki .

A co wy myślicie o nowym modelu ? Przejrzałem pierwsze 8 stron tematu do tej pory .
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem