View Single Post
Stary 06-11-2014, 09:42   #23
Maniek_Czarny
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Ford Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2.0 tdci 136KM. Nagle na desce zapalaja sie wszystkie kontrolki

Witam,

Mam podobne objawy jak poprzednicy. Na wstępie zaznaczę że jestem początkującym kierowcą Forda Focusa mk2 2.0 TDCI. Nagle podczas jazdy zapalają mi się wszystkie kontrolki i wskazówki spadają w dół. Reakcja na gaz jest ale tylko do momentu aż nie zmienię biegu. Po zgaszeniu i zapaleniu silnika wszystko wraca do normy.

Po podłączeniu do kompa wyszły błędy na sieci CAN. Po usunięciu błędów pojeździłem tydzień i znowu to samo. Przy wjeździe na wiadukt przy zmianie biegu z 3-4 robi się choinka. Ponieważ jeszcze nie usunąłem błędów codziennie jak jadę do pracy muszą się zapalić kontrolki. Czasem same gasną po paru sekundach a czasem muszę uruchomić ponownie samochód. Sprawdziłem sposób opisany wcześniej - po lekkim dotknięciu palcem deski rozdzielczej lub licznik kontrolki gasną i obroty wracają. Zostaje tylko kontrolka od ESP i przez parę sekund kontrolka od wspomagania. Czasem zostaje jeszcze kontrolka koła zębatego z wykrzyknikiem.

Czy padają mi liczniki czy to chodzi o coś innego? Poprzedni właściciel samochodu (rodzina) twierdzi że powodem jest moja technika jazdy. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Maniek_Czarny jest offline   Odpowiedź z Cytatem